«Χάιλ Τραμπ, χάιλ λαέ, χάιλ νίκη», με αυτόν τον χαιρετισμό καλωσόρισε τους περίπου 200 υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρίτσαρντ Σπένσερ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτικής του οποίου είναι επικεφαλής.

Στο άκουσμα της φράσης, το ενθουσιώδες κοινό απάντησε με υψωμένο το δεξί χέρι, ενώ όταν, εκτόξευσε πυρά εναντίον του Τύπου που χαρακτήρισε με το γερμανικό όρο «Lügenpresse» , ο οποίος χρησιμοποιείτο κατά τη ναζιστική περίοδο, οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε γέλια και χειροκροτήματα.

Ο Σπένσερ περιέγραψε το όνειρό του για μία «νέα κοινωνία, ένα εθνικό κράτος που θα πρέπει να αποτελέσει σημείο συνάντησης για όλους τους Ευρωπαίους» και μία «ειρηνική εθνική κάθαρση» στους μαγεμένους από τη μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική του, ενώ εξήγησε πως «το να είσαι λευκός σημαίνει ότι είσαι κατακτητής, σταυροφόρος, ερευνητής, εξερευνητής. Εμείς παράγουμε, εμείς χτίζουμε, εμείς εξελισσόμαστε».

Ο επικεφαλής του think-tank και ιδρυτής του μπλογκ «Εναλλακτική Δεξιά», βέβαια, επέλεξε να αναπτύξει τη θεωρία του για την ανωτερότητα των λευκών αφότου από την αίθουσα είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι του Τύπου. Η απουσία δημοσιογράφων, λοιπόν, του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει λόγο για την Αμερική «η οποία μέχρι την προηγούμενη γενιά ήταν χώρα λευκών που ανήκει σε εμάς».

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το δίκτυο Atlantic, ο 40χρονος αναφέρθηκε στους λευκούς ως «παιδιά του ήλιου» που είναι ικανά για υπεροχή, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε γεννηθεί για να ζούμε στην ντροπή, την αδυναμία και τον εξευτελισμό. Δεν έχουμε σκοπό να ικετεύσουμε για ηθική επικύρωση από κάποιους από τα πιο άθλια πλάσματα που έχουν κατοικήσει στον πλανήτη».

Όλα αυτά, ενώ οι 200 προσκεκλημένοι που φορούσαν μπλουζάκια με το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «Να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά», είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συζητήσεις με θέμα «Ο Τραμπ και ο λευκός ψηφοφόρος» και «Ο Τραμπ και πώς να είσαι άνδρας».

Από την μεριάς του ο νεοκλεγέντας πρόεδρος αποδοκίμασε  τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times.

«Τους αποδοκιμάζω και τους καταδικάζω» είπε στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, σύμφωνα με την Τζούλι Ντέιβις, τη διαπιστευμένη ρεπόρτερ στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε ταυτόχρονα τον στενό σύμβουλό του, τον Στιβ Μπάνον διαβεβαιώνοντας ότι αν πίστευε πως είναι "ρατσιστής" ή ακροδεξιός, δεν θα σκεφτόταν καν την πιθανότητα να τον εντάξει στο επιτελείο του.