Προκλητικός εμφανίστηκε ο τούρκος πρόεδρος έναντι των Ευρωπαίων, λίγες ώρες μετά την ευθεία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης και ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο, οπού ενδέχεται να αποφασιστεί το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Είναι καλό να αποκαλούν οι Ευρωπαίοι κάποιον ‘‘δικτάτορα’’, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν τους συμφέρει» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι με τη νίκη του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα, «δε βγήκε ο λογαριασμός των Ευρωπαίων, γιατί είχαν κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς». 

«Η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αξία στα μάτια μας»

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα «στα μάτια μας δεν έχει αξία» τόνισε ο τούρκος πρόεδρος και κατηγόρησε και πάλι την Ευρώπη ότι παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Εχουμε καταστήσει σαφές ξανά και ξανά ότι φροντίζουμε τις ευρωπαϊκές αξίες περισσότερο από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά δεν έχουμε δει συγκεκριμένη υποστήριξη από τους δυτικούς μας φίλους...Καμία από τις υποσχέσεις δεν έχει τηρηθεί», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα υπάρξει συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύριο, και θα ψηφίσουν για τις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, αυτή η ψηφοφορία δεν έχει αξία στα μάτια μας», είπε χαρακτηριστικά.