Περισσότερo από πέντε εβδομάδες έχουν περάσει, από την έναρξη της μάχης της Μοσούλης και οι ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσή τους, για να πάρουν πίσω τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που κατελήφθη πριν από δύο χρόνια από το Ισλαμικό Κράτος. 

Περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Μοσούλη σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο αριθμός των εκτοπισθέντων στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε ήταν σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με τις μάχες να διεξάγονται στο εξής σε πυκνοκατοικημένους τομείς της πόλης.

«Εκτοπισμένοι είναι αυτή τη στιγμή 68.500 άνθρωποι και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Το Ocha υπογραμμίζει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού αφότου ξεκίνησε, στις 17 Οκτωβρίου, η επίθεση στη Μοσούλη, με τις ανάγκες να είναι διαφορετικές για τις διάφορες κατηγορίες των αμάχων.

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες για τις εκτοπισμένες οικογένειες μέσα και έξω από τους καταυλισμούς, για τα ευάλωτα πρόσωπα στους ανακαταληφθέντες τομείς και εκείνα που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις βίαιες συγκρούσεις στην πόλη της Μοσούλης» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερο από ένα εκατομμύρια πρόσωπα που έχουν εγκλωβιστεί στη Μοσούλη αλλά είναι αδύνατο να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατοχής από τους τζιχαντιστές.

Ο ΟΗΕ υπολόγιζε αρχικά ότι θα υπήρχαν έως και 200.000 εκτοπισμένοι μετά την έναρξη της επίθεσης της Μοσούλης.

Το NBC έκανε ένα αφιέρωμα στους εκτοπισμένους μέσα από ένα φωτογραφικό άλμπουμ.