current views are: 11

23 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:31

Κολομβία: Νέα προσπάθεια ειρήνευσης με τις FARC

Νέα προσπάθεια για ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Κολομβία και τις FARC επιχειρείται αύριο Πέμπτη.

Δημοσίευση 11:31’

Νέα προσπάθεια για ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Κολομβία και τις FARC επιχειρείται αύριο Πέμπτη.

Νέα προσπάθεια για ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Κολομβία και τις FARC επιχειρείται αύριο Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, μια καινούρια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των μαρξιστικών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) θα υπογραφεί αύριο Πέμπτη και θα σταλεί προς έγκριση στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά τον επίσημο τερματισμό του 52ετούς εμφυλίου πολέμου.

Το αναθεωρημένο έγγραφο θα υπογραφεί στην Μπογκοτά από τον ηγέτη των FARC Ροντρίγκο Λοντόνιο και τον Σάντος, ο οποίος τον περασμένο μήνα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του για τον τερματισμό της σύγκρουσης με την ανταρτική οργάνωση.

«Έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το οδυνηρό κεφάλαιο της ιστορίας μας που επί μισόν αιώνα έχει προκαλέσει πένθος και βάσανα σε εκατομμύρια Κολομβιανούς», ανέφερε σε τηλεοπτική ομιλία του ο πρόεδρος.

Η κυβέρνηση και οι FARC διεξάγουν τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνομιλίες στην Αβάνα της Κούβας επεξεργαζόμενες μια συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 220.000 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων σ’ αυτή τη χώρα των Άνδεων.

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία την τελευταία εβδομάδα για να συγκεντρώσει υποστήριξη μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, καθώς είχε θεωρηθεί πως ήταν υπερβολικά ευνοϊκό για τους αντάρτες.

Οι Σάντος και Λοντόνιο υπέγραψαν την αρχική συμφωνία πριν από δύο μήνες σε μια συγκινητική τελετή ενώπιον παγκόσμιων ηγετών και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.

Η απόφαση να επικυρωθεί η αναθεωρημένη συμφωνία στο Κογκρέσο, αντί να διεξαχθεί και πάλι δημοψήφισμα, αναμένεται ότι θα εξοργίσει τα μέλη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τον πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας για την απόρριψη της αρχικής συμφωνίας και θέλει βαθύτερες αλλαγές στη νέα εκδοχή της.

 


σχετικα αρθρα