Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ μίλησε για την διασπορά πλαστών πληροφοριών στο Ιντερνετ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, όπως είπε, στρώνουν το έδαφος στον λαϊκισμό.

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να μην υποτιμούμε αυτό που συμβαίνει με την ψηφιοποίηση και το Ιντερνετ» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην ομοσπονδιακή Βουλή. Εχουμε σήμερα πολλούς ανθρώπους που συμβουλεύονται μέσα που βασίζονται σε κανόνες πολύ διαφορετικούς από τα δημοσιογραφικά κριτήρια που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, είπε.  «Δεν θέλω να πω ότι αυτός είναι ο μόνος λόγος για την άνοδο του λαϊκισμού, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται μία άποψη ορίζεται διαφορετικά σήμερα σε σχέση με 25 χρόνια πριν», πρόσθεσε.

Η καγκελάριος έκανε λόγο για «πλαστές ιστοσελίδες, για κατασκευασμένες πληροφορίες, για τρολ και για προϊόντα αυτόματης αναπαραγωγής» που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαμορφώνουν άποψη. Προειδοποίησε επίσης κατά των «απόψεων που αυτο-ενισχύονται μέσω αλγορίθμων» κατά τη διάρκεια της πρώτης της ομιλίας στην Μπούντεσταγκ από την ανακοίνωση της νέας υποψηφιότητάς της για την καγκελαρία.

«Κάτι άλλαξε...καθώς εξελισσόταν η παγκοσμιοποίηση», είπε η Αγγελα Μέρκελ επιμένοντας στο γεγονός ότι ο πολιτικός διάλογος αναπτύσσεται σε ένα «περιβάλλον τελείως διαφορετικό» από εκείνο που επικρατούσε κατά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989. «Ο λαϊκισμός και οι πολιτικοί εξτρεμισμοί γνωρίζουν αύξηση στις δυτικές δημοκρατίες», είπε.