Έναν αποκαλυπτικό διάλογο του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, ενδεικτικό των προθέσεων των Τουρκοκύπριων να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στην Ελβετία, δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης».

Ήταν πρώτες πρωινές ώρες χτες, με τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερίν να οδεύουν πρόσω ολοταχώς σε αδιέξοδο, όταν ο πρόεδρος της Κύπρου, είπε συγκινημένος στον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων:

Ρε Μουσταφά, να σκεφτούμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Το γυαλί είχε ραγίσει. Εκείνη τη στιγμή, εκτός από τη διαδικασία, κατέρρεε και η ανθρώπινη σχέση που είχαν αναπτύξει αυτούς τους 18 μήνες οι δύο ηγέτες.

Πάραυτα ο κ. Αναστασιάδης επεδίωξε έως την τελευταία στιγμή μία λύση. «Να σου κάνω μια τελευταία πρόταση, ρε Μουσταφά»…

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε ήδη σηκωθεί να φύγει. «Νίκο, τελειώσαμε. Είμαι κουρασμένος, πάω να κοιμηθώ. Χθες βράδυ δεν κοιμήθηκα καθόλου», απάντησε ο Μουσταφά Ακιντζί σε κυνικό ύφος και μόνο από ευγένεια και μετά από παραινέσεις των υπολοίπων δέχθηκε να καθίσει και να ακούσει την πρόταση του προέδρου την οποία όμως απέρριψε.

«Ήταν ένας άλλος Ακιντζί. Καμία σχέση με αυτόν με τον οποίο διαπραγματευόμασταν τόσους μήνες. Συζητούσε με παγωμένο αίμα», ήταν το σχόλιο που έκαναν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας στην εφημερίδα Πολίτης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επιχείρησε στην προσπάθειά του να πείσει τον Ακιντζί, να χρησιμοποιήσει τον λαϊκό παράγοντα. «Απόψε χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τη λύση και την ειρήνη» στη Λευκωσία, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης παραπέμποντας στη μεγάλη συγκέντρωση που έκαναν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εκείνη την ώρα. Η απάντηση από τον Ακιντζί ήταν:

Σιγά τις χιλιάδες, μερικές εκατοντάδες ήταν.

Διάγγελμα Αναστασιάδη

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου θα απευθύνει διάγγελμα, μετά το χτεσινό ναυάγιο. Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Αναστασιάδης στο διάγγελμα θα αναφερθεί στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία και θα εξηγήσει πώς θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.