«Δεν θα αφήσω να χαθεί ελπίδα από τα δικά μου χέρια» δήλωσε κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης .

«Λυπούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία» ανέφερε ο  Νίκος Αναστασιάδης μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι δε θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών και ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αφήσει να βαραίνει η ευθύνη της κατάληξης την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία που επετεύχθη  στην πρώτη φάση του Μον Πελερέν και ξεκαθάρισε πως η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε ύστερα από επιθυμία του Τ/κ ηγέτη καθώς φοβόταν τις διαρροές.

Πρόσθεσε δε, ότι θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. «Προς απόδειξη της βούλησής μου» σημείωσε πως ήταν έτοιμος για ελαφρά απόκλιση  σημειώνοντας πως «εξέφρασα την ετοιμότητά μου να εξετάσω ρυθμίσεις που ενδεχομένως να παρέμεναν υπό ε/κ διοίκηση».

Όπως επεσήμανε, επιτεύχθηκε συμφωνία στην έκταση της τ/κ συνιστώσας πολιτείας 28,2% (σύμφωνα με την ε/κ θέση) και 29,2% (σύμφωνα με την τ/κ θέση). Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που οδήγησε τους εμπειρογνώμονες να υπολογίσουν με βάση τους υπό επιστροφή πρόσφυγες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.

Από πλευράς της ελληνοκυπριακής πλευράς τέθηκε το 78 000 ως ελάχιστος αριθμός και το  92.000 ως μέγιστο. Η τουρκοκυπριακή  πλευρά όπως επεσήμανε πρότεινε πως ο αριθμός που θα επέστρεφαν ήταν η υποχώρηση στο 65.000 ήταν εμφανής η πρόθεση της τ/κ εδαφικού με το κεφάλαιο εγγυήσεων και ασφάλειας ανέφερε.  Παρά τις προσπάθειές μου δεν κατέστη εφικτό η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον τερματισμό του διαλόγου.

Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης δεν "μάσησε τα λόγια του τονίζοντας πως «η θετική ρητορική της Τουρκίας θα πρέπει να μετατραπεί εμπράκτως στη στήριξη του Τ/κ ηγέτη ούτως ώστε να πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε. Για να επαναρχίσει ο διάλογος απαραίτητη είναι η συμβολή της Τουρκίας.»

Δεν θα υπάρξει σχέδιο β’ σε περίπτωση ναυάγιου

Κληθείς να τοποθετηθεί αν υπάρχει σχέδιο β' ξεκαθάρισε ότι στόχος μας είναι η επίλυση του κυπριακού. Η κάθε προσπάθεια είναι να επιτύχει ο διάλογος. Δεν είναι πρόθεσή μου άλλες θέσεις  από τα συμφωνηθέντα όπως είναι από το 77  επεσήμανε προσθέτοντας πως ως σχέδιο β δεν πρόκειται να επιλέξουμε τέτοιες πολιτικές που θα οδηγήσουν στην πραγμάτωση των επιδιωκομένων από πλευράς Τουρκίας.

 «Η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με εγγυήσεις και ασφάλεια υπογράμμισε» ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε 'οτι εφόσον υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια και αποτυπωθεί επί χάρτου τότε συγκαλείται άμεσα και η τρίτη φάση.«Εαν δεν λύσουμε το εδαφικό θα οδηγηθούμε σε μία διάσκεψη όπου θα φαίνεται πως θα πιεστούμε για όρους της τουρκικής πλευράς επί των εγγυήσεων.»

Καλή η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα

Κληθείς να τοποθετηθεί αν υπήρξε ζήτημα με την Ελλάδα ο Πρόεδρος αρνήθηκε να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας πως υπήρξε μία πολύ καλή συνεργασία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη βοήθεια που παρείχε καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.