Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, μετά το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απάντηση του Τούρκου υπουργού, αρμοδίου για τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης,Ομέρ Τσελίκ δεν αφήνει περιθώρια για άμεση εξομάλυνση των σχέσεων: «Η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία αυτή», υποστήριξε. 

Ο Ομερ Τσελίκ δεν έμεινε μόνο στην προηγούμενη δήλωσε και σημείωσε: «Η ψήφος των ευρωβουλευτών υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες». Πρόσθεσε,δε, πως  ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει  να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκ των προτέρων απορρίψει το ψήφισμα της Ευρωβουλής, λέγοντας ότι δεν έχει «καμία απολύτως αξία».

Ακολούθησε η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είπε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση υφίστανται ήδη πιέσεις και η απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα δεν έχει σημασία. "Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αντισταθούν σε αυτήν την έλλειψη οράματος. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμά με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν", είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, με μήνυμά του στο Twitter χαρακτήρισε "λαϊκιστική" και "κοντόφθαλμη" την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία.

Οι λόγοι που οι ευρωβουλευτές ζήτησαν  να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία είναι εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, «μέχρι την άρση των δυσανάλογων μέτρων που ελήφθησαν λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο στην Τουρκία».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Δημόσιο.  

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, αλλά το αίτημα, που απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, δεν είναι δεσμευτικό.  Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 479 ευρωβουλευτές, 37 καταψήφισαν ενώ 107 απείχαν της ψηφοφορίας.

Παρόλο που το «πάγωμα» αφορά, για την ώρα, μόνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θεωρείται πιθανό να επηρεάσει άλλες συμφωνίες, όπως αυτή για το μεταναστευτικό ή την τελωνειακή ένωση.