Σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ μεταναστών και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο κέντρο κράτησης μεταναστών της Βουλγαρίας στην πόλη Χάρμανλι.

Αφορμή για τα επεισόδια ήταν η απόφαση των βουλγαρικών αρχών να θέσουν σε αυστηρή καραντίνα το κέντρο κράτησης, ύστερα από απαίτηση των κατοίκων λόγω τω φημών που κυκλοφόρησαν ότι μεταξύ των μεταναστών παρουσιάστηκαν περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων, όπως ψώρα και λεισμανίαση ακόμη και ελονοσία, τις οποίες φήμες επίσημα οι βουλγαρικές αρχές διαψεύδουν και αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα ιατρική υπηρεσία θα φτάσει στο κέντρο για εξέταση των κρατουμένων μεταναστών.

Τα επεισόδια άρχισαν λίγο μετά τις 12 με τους κρατούμενους μετανάστες να βάζουν φωτιές, να πετάνε πέτρες και να προσπαθούν να διαφύγουν.

Έξω από το κέντρο συγκεντρώθηκαν ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, αύρες ρίψης νερού καθώς και πυροσβεστική.

Αυτή την ώρα φαίνεται η κατάσταση να έχει τεθεί υπό έλεγχο ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους κρατούμενους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το κέντρο κράτησης του Χάρμανλι κρατούνται πάνω από 3000 μετανάστες χωρίς καμιά ενημέρωση για το μέλλον τους, ενώ συχνές είναι και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων της πόλης που θέλουν το κλείσιμο του κέντρου.