Επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής,εφόσον ψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με αυτόν τον τρόπο έδειξε πως δεν δίνει σημασία στις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία ένα τέτοιο μέτρο είναι ασύμβατο με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε στο πλήθος, που φώναζε ρυθμικά "Θέλουμε τη θανατική ποινή":  "Όταν ζητάτε κάτι τέτοιο, αυτό ενοχλεί αυτούς τους κυρίους". "Τι έχω πει; Ότι θα επικύρωνα αυτήν την απόφαση, αν περάσει από το κοινοβούλιο", πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Ερντογάν μίλησε για την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής, προκαλώντας την αντίδραση των Βρυξελλών.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητείται το "προσωρινό πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς κρίνονται "δυσανάλογα" τα μέτρα που έχει λάβει η τουρκική κυβέρνηση, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (διώξεις, ,φυλακίσεις κ.α). Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής "θα έπρεπε να οδηγήσει στην επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας". Απαντώντας σε αυτό το ψήφισμα, νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε ότι θα θα ανοίξει τα σύνορα για να αφήσει να περάσουν οι μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη.