Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι ανοιχτή προς όλα τα κράτη της Nοτιανατολικής Ευρώπης τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Μαυροβουνίου στη Μπούντβα. «Το μήνυμά προς τους λαούς των δυτικών Βαλκανίων είναι ότι επιθυμούμε να τους δούμε να εντάσσονται στη βορειοατλαντική οικογένεια. Είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας», υπογράμμισε ο κ. Ράσμουσεν.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς, σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο με επιτυχία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μαυροβούνιο για τη συμβολή του και το ρόλο που διαδραμάτισε στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. Το Μαυροβούνιο έχει επιτελέσει πρόοδο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, αλλά πρέπει να κάνει και άλλα βήματα, για παράδειγμα στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ράσμουσεν εξήρε τη συμμετοχή του Μαυροβουνίου στη Διεθνή Δύναμη Αρωγής στο Αφγανιστάν (ISAF) και τη συμβολή του στη Χάρτα ΗΠΑ-Αδριατικής, η οποία, όπως εκτίμησε, είναι «καλό πλαίσιο περιφερειακής συνεργασίας στο πεδίο της ειρήνης και της ασφάλειας».

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ συμμετείχε στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Χάρτας ΗΠΑ-Αδριατικής που πραγματοποιήθηκε στη Μπούντβα.