current views are: 5

27 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:04

Γαλλία: Ζιπέ ή Φιγιόν – Σήμερα η Κεντροδεξιά ψηφίζει για υποψήφιο πρόεδρο

Ανάμεσα σε δύο πρώην πρωθυπουργούς επιλέγουν υποψήφιο πρόεδρος της χώρας οι υποστηρικτές της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία. Σήμερα βρίσκονται στις κάλπες, για να διαλέξουν τον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Αλέν Ζιπέ.

Δημοσίευση 06:04’

Ανάμεσα σε δύο πρώην πρωθυπουργούς επιλέγουν υποψήφιο πρόεδρος της χώρας οι υποστηρικτές της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία. Σήμερα βρίσκονται στις κάλπες, για να διαλέξουν τον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Αλέν Ζιπέ.

Ανάμεσα σε δύο πρώην πρωθυπουργούς επιλέγουν υποψήφιο πρόεδρος της χώρας οι υποστηρικτές της Κεντροδεξιάς στη  Γαλλία. Σήμερα βρίσκονται στις κάλπες, για να διαλέξουν τον Φρανσουά Φιγιόν ή τον Αλέν Ζιπέ.

Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν προβάδισμα στον Φιγιόν το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, αφού στον πρώτο γύρο οι δημοσκόποι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την πρωτιά του πρώην πρωθυπουργού του Σαρκοζί.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των προκριματικών εκλογών έδειχναν πρώτο τον Αλέν Ζιπέ και μια από τις τελευταίες (της Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde) περιέγραφε την ανατροπή του Φιγιόν, δίνοντας του προβάδισμα με 30% και 29% στον Αλέν Ζιπέ και τον Φρανσουά Σαρκοζί.

Τελικά, ο Φιγιόν κέρδισε τον πρώτο γύρο, της περασμένης Κυριακής, με μεγάλη διαφορά και ποσοστό 44,1%, με δεύτερο τον Ζιπέ (28,5%) και αποκλείοντας τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί (20,6%) και τους υπόλοιπους υποψηφίους. Σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, στον προκριματικό γύρο των 7 υποψηφίων του κεντροδεξιού κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» (πρώην UMP).

Ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς και επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας;

Για πολλούς αναλυτές στη Γαλλία η εκλογή του υποψηφίου προέδρου της Κεντροδεξιάς σημαίνει περίπου και ανάδειξη του επομένου προέδρου της χώρας. Σύμφωνα με τις έρευνες στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Άνοιξη του 2017, θα περάσει σίγουρα ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς, ενώ θεωρείται πιθανό να είναι και η Μαρίν Λεπέν, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Παρόλο που φαίνεται πως η Λεπέν περνάει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν προβλέπεται να έχει πιθανότητες να ειναι στην προεδρία της Γαλλίας.Όλα, αυτά, βέβαια, σύμφωνα με τις τάσεις που εμφανίζονται αυτή την περίοδο στη γαλλική κοινωνία, σύμφωνα με τις έρευνες.

Οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Επίσης, παρόλο που ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  έχει να αντιμετωπίσει την μειωμένη δημοτικότητα του (έχει φτάσει και στα χαμηλότερα επίπεδα προέδρου εν ενεργεία στην ιστορία) κανένας άλλος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς δεν φαίνεται έχει πιθανότητες για να κερδίσει την προεδρία το 2017. Πάντως, στην Κεντροαριστερά του Ολάντ φαίνεται πως προτιμούν ως αντίπαλο τον Φιγιόν, ένα πιο «κλασικό» εκπρόσωπο της παραδοσιακής Δεξιάς.Αντίθετα, η Λεπέν προτιμά τον Ζιπέ, αφού θεωρείται πως ο Φιγιόν έχει επιρροή στο εκλογικό της ακροατήριο. 

Ανεξάρτητα από την αδυναμία των δημοσκοπήσεων, στον πρώτο γύρο, στην εκτίμηση της πρωτιάς ο Φιγιόν δείχνει να κινείται με τον «αέρα» της νίκης. Στην τελευταία τηλεοπτική μονομαχία κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, αλλά και με βάση τη μέτρηση του Elabe. Σε δείγμα εκείνων που παρακολούθησαν την τηλεοπτική μονομαχία το 71% δήλωσε πως ο Φιγιόν είναι πιο πειστικός από τον Ζιπέ.

Φρανσουά Φιγιόν 

Ο 62χρονος Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, θεωρείται υπέρ – νεοφιλελεύθερος και εκφραστής της παραδοσιακής Δεξιάς στη Γαλλία. Μάλιστα, ο Τύπος έχει χαρακτηρίσει τον Φιγιόν «αρσενική Θάτσερ», με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο της Liberation, που είχε τον είχε «μεταμορφώσει», βάζοντας του τα μαλλιά της Μάργαρετ Θάτσερ.

Ο Φιγιόν θέλει κατάργηση του 35ώρου και αύξηση των ωρών εργασίας σε 39 την εβδομάδα, μείωση δαπανών (100 δισ. ευρώ) και απολύσεις στο δημόσιο που φτάνουν μέχρι τις 500.000 σε μια πενταετία, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65, μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και προτείνει ΦΠΑ 22%.Για το μεταναστευτικό έχει τη θέση πως πρέπει να υπάρχουν όρια στην είσοδο στη χώρα.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα την εβδομάδα μετά την πρωτιά του Φιγιόν είναι οι σχέσεις του με τη Ρωσία. Ο Ρωσικός τύπος, μετά την ανατροπή του Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές δήλωσε τη στήριξη του, χαρακτηρίζοντας τον «φιλορώσο υποψήφιο» «ευνοϊκό έναντι στη Ρωσία» κ.α. Ο Φιγιόν είναι υπέρ της άρσης του εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Εκτιμά πως οι σχέσεις της Γαλλίας, με τη Ρωσία, επί της προεδρίας του Φρανσουά  Ολάντ, είναι παράλογες και πιέζουν τη Ρωσία να έχει σκληρότερες θέσεις. Στα ευρωπαϊκά ζητήματα εκτιμά πως χρειάζεται ένα όργανο για την ευρωζώνη (μια γραμματεία) που θα είναι ανεξάρτητη από την Κομισιόν.

Αλέν Ζιπέ

Ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ, πρωθυπουργός επί προεδρίας του Ζακ Σιράκ, ήταν το φαβορί μέχρι την περασμένη Κυριακή.  Έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και θεωρείται ικανός και ως τεχνοκράτης. 

Το πρόγραμμα του έχει ομοιότητες με αυτό του Φιγιόν, με κάποιες, όμως, διαφορές, κυρίως σε θέματα εξωτερικής  πολιτικής, αλλά και διαχείρισης του δημόσιου τομέα. Πάντως, και αυτός θέλει το 35ωρο να γίνει 39 ώρες την εβδομάδα και να επεκτείνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65. Μιλά και αυτός για περικοπές στο δημόσιο τομέα (85 έως 100 δισ. ευρώ) και 250.000 απολύσεις, περίπου τις μισές από αυτές που θέλει ο Φιγιόν. Ο πρώην πρωθυπουργός του Σιράκ προτείνει το ΦΠΑ στο 21%. 

Ο Ζιπέ, όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα, θεωρεί πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική.  Παράλληλα, ασκεί κριτική στον αντίπαλο του για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, προσπαθώντας. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ζιπέ δήλωσε «σοκαρισμένος» που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον υποψήφιό του», όπως είπε. Επικρίνει ιδιαίτερα τον Φιγιόν πως είναι ιδιαίτερα με τη Ρωσία. «Θα έλεγα στον κύριο Πούτιν ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να υλοποιηθούν με καλή πίστη, για να αποκατασταθεί η εθνική συμφιλίωση και η ειρήνη στην Ουκρανία. Και τότε μόνο θα άρουμε τις κυρώσεις», έχει δηλώσει ο Ζιπέ για το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία. 


σχετικα αρθρα