Μεγάλη απόσταση χωρίζουν τα μηνύματα του απερχόμενου πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα με του Ντόναλντ Τραμπ για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. 

Ο πρώτος είναι πιο ήπιος, ενώ ο δεύτερος υβριστικός. 

Ειδικότερα, «Κτηνώδη δικτάτορα» χαρακτήρισε συγκεκριμένα τον Φιντέλ Κάστρο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε νέα αντίδρασή του για το θάνατο του κουβανού ηγέτη σύμφωνα με το BBC. 

Ο θάνατος του Κάστρο «σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο, ο θαυμάσιος λαός της Κούβας, θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει», δήλωσε ο Τραμπ.

Τόνισε τέλος ότι «η διακυβέρνησή μας θα κάνει ότι είναι δυνατό, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας, θ' αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δει σύντομα μία ελεύθερη Κούβα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, εντύπωση είχε προκαλέσει η πρώτη αντίδραση του Τραμπ για τον θάνατο ου Φιντέλ Κάστρο. Είχε απλά αναρτήσει στο twitter την διαπίστωσή του ότι πέθανε ο κουβανός ηγέτης. «Ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός». 

 

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφεύγει οποιαδήποτε τέτοιου είδους κρίση για τον Κάστρο ή το καθεστώς στην Κούβα, σημειώνοντας: 

“Αυτή την ώρα της απώλειας του Φιντέλ Κάστρο, τείνουμε χείρα φιλίας στο λαό της Κούβας,” δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

“Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει,” την επιρροή του Κάστρο, ενώ δουλέψαμε σκληρά για ν' αφήσουμε το παρελθόν πίσω μας, τόνισε ο ίδιος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα συλλυπήθηκε επίσης, την οικογένεια του Κάστρο δηλώνοντας ότι: “οι σκέψεις και οι προσευχές μας, είναι μαζί με το λαό της Κούβας.”