Είτε βάζοντας μπροστά την συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είτε κάνοντας λόγο για τα σύνορα της καρδιάς του και αμφισβητώντας τις διεθνείς συνθήκες, ο Τούρκος πρόεδρος τον τελευταίο μήνα εμφανίστηκε υπέρ το δέον προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο στην χώρα μας, τόσο ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι, ωστόσο, προσπαθούν να κρατησουν χαμηλούς τόνους.

Παρότι αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτά που λέει είναι περισσότερο για ''εσωτερική κατανάλωση'', προσθέτοντας ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας είναι και προς όφελος της χώρας του Ερντογάν, η αλήθεια είναι ότι το πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου έδωσε στον ''Σουλτάνο'' ακόμα περισσότερο ''αέρα'' για να απειλεί είτε να τινάξει την συμφωνία στον αέρα, ή να μιλά ακόμα και για ΄΄επέκταση'' της Τουρκίας. 
Ακόμα και την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ''Τουρκία σιτίζει 3 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ διερωτήθηκε προκλητικά ''Τι θα συμβεί αν ανοίξει τις πύλες της ;

Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. 

''Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας! Εμείς δεν σηκώνουμε απειλές'' κατέληξε. 

''Nα συζητήσουμε την συνθήκη της Λωζάνης''

Το προηγούμενο ''χτύπημά'' του αφορούσε την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου για πρώτη φορά είπε ότι η Άγκυρα θέλει να την... συζητήσει. 
Η εν λόγω συνθήκη το 1923 όρισε τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας, αλλά και την κυριότητα της Ελλάδας επί νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Όπως μετέδωσε η ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρισμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;» και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;».

Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο».

«Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου».

Ξανά απειλές για την συμφωνία

Νέες απειλές προς την ΕΕ για το προσφυγικό, κάτι για το οποίο ζητά ως αντάλλαγμα –μεταξύ άλλων- την απαλλαγή βίζας για τους τούρκους υπηκόους, είχε εξαπολύσε, εξάλλου, ξανά πριν από 10 μέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο τούρκος πρόεδρος επέπληξε την ΕΕ για μη οικονομική ενίσχυση και εμμέσως πλην σαφώς απειλεί να στείλει σε ευρωπαϊκό έδαφος 3 εκατ. πρόσφυγες

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει στο έδαφός της 3 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες, που μπορούν να πάνε στην Ευρώπη, μπορούν να φύγουν ακόμη και με τα πόδια. Και ενώ φροντίζουμε αυτά τα 3 εκατομμύρια ανθρώπων η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να μας βοηθήσει. Αν αυτοί οι πρόσφυγες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, η Ευρώπη τι θα κάνει; Θα μπερδευτεί», δηλώνει και συνεχίζει: «Τώρα δεν θέλει να δεχθεί 100 ή 500 ανθρώπους».

Ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε, επίσης, ότι: «Μας είχαν υποσχεθεί βοήθεια 3 δισεκατ. ευρώ τον Ιούνιο και μια δεύτερη δόση με το ίδιο ποσό. Τίποτα απ’ αυτά δεν έχει εκπληρωθεί».

Τα ''σύνορα της καρδιάς του''

Ο Ερντογάν, επίσης, μιλώντας πριν απο μερικές ημέρες σε εκδήλωση στην Άγκυρα, επιχείρησε να παραλληλίσει τις ενέργειες του Κεμάλ για την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η απόπειρα πραξικοπήματος, τον περασμένο Ιούλιο και διαβεβαίωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός».

Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τις θέσεις του για «τα σύνορα της καρδιάς» της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία. Εμείς δεν δύναται να φυλακιστούμε σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Άλλα είναι τα φυσικά και άλλα τα σύνορα της καρδιάς μας. Τα αδέλφια μας στην Μουσούλη, το Κιρκούκ, το Χουμούς, στα Σκόπια, μπορεί να είναι εκτός των φυσικών μας συνόρων, αλλά είναι εντός των συνόρων της καρδιάς, στο επίκεντρο της καρδιάς μας.
«Η Τουρκική Δημοκρατία δεν προέκυψε από το πουθενά. Όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία έλαβε την σκυτάλη από τους Σελτζούκους, έτσι και η

Τουρκική Δημοκρατία την παρέλαβε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ενστερνιζόμαστε την ιστορία μας στο σύνολό της», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

''Τα νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν δικά μας'' 

Προκλητικό ''χτύπημα'' σε σχέση με την συνθήκη της Λωζάνης είχε έρθει ξανά από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν πριν από ένα μήνα περίπου, καθώς ο ίδιος σε ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης ήταν... τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας. Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;

Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, και ορίστηκαν στη Λωζάννη το 1923.