Συνεχίζονται σε Αθήνα και Άγκυρα οι διεργασίες προκειμένου να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν με αιχμή το Κυπριακό. 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στην εφημερίδα Χαραυγή ότι καταγράφεται «θετική ανταπόκριση» της Τουρκίας στο αίτημα του Πρωθυπουργού, να συναντηθεί με τον Ερντογάν προκειμένου να συζητηθεί η πτυχή της ασφάλειας.

Ελλάδα και Τουρκία, πρόσθεσε, «συζητούν δια της διπλωματικής οδού για καθορισμό της ημερομηνίας της συνάντησης».

Σε άλλη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Πολίτης, ο κ. Χριστοδουλίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας». Όπως υποστήριξε, διαφορές υπήρξαν κυρίως «λόγω της τακτικής που ακολούθησε η τουρκική πλευρά, η οποία προσπάθησε ξεκάθαρα να διασυνδέσει ένα θέμα ουσίας, όπως είναι το εδαφικό, με τις εγγυήσεις».

Με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό -μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν- φθάνει απόψε στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε. Το πρωί της Δευτέρας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτηΜουσταφά Ακιντζί, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν την περασμένη Δευτέρα στην Ελβετία, ενώ η τουρκοκυπριακή επιδιώκει διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και συζήτησή τους σε μια πολυμερή διάσκεψη.