current views are: 8

27 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:10

Γαλλία: Μεγάλη νίκη του Φιγιόν – Πήρε το χρίσμα της Κεντροδεξιάς με 66%

Υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροδεξιάς, για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, είναι ο Φρανσουά Φιγιόν. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον Αλέν Ζιπέ, λαμβάνοντας πάνω από το 66% των ψήφων. 

Δημοσίευση 19:10’

Υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροδεξιάς, για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, είναι ο Φρανσουά Φιγιόν. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά τον Αλέν Ζιπέ, λαμβάνοντας πάνω από το 66% των ψήφων. 

Υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροδεξιάς, για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, είναι ο Φρανσουά Φιγιόν. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά, αφού έλαβε 66,7% των ψήφων, ενώ ο Αλέν Ζιπέ μόλις το 33,3% (τα ποσοστά είναι με βάση την καταμέτρηση των 10006 εκλογικών τμημάτων από τα 10228). 

Ο Φρανσουά Φιγιόν, στις δηλώσεις του, ζήτησε από τους Γάλλους να εμπιστευτούν το σχέδιο της Κεντροδεξιάς. Εξέφρασε τη φιλία, την εκτίμηση και το σεβασμό του στον Αλέν Ζιπέ και σημείωσε:”Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον”.

O Φιγιόν υποστήριξε πως το σχέδιο της Κεντροδεξιάς είναι αυτό το οποίο μπορεί να προχωρήσει τη Γαλλία μπροστά. Άσκησε κριτική στην Κεντροαριστερά, αλλά και στην Ακροδεξιά, θεωρώντας πως δεν εξασφαλίζουν καμία προοπτική για τη Γαλλία. Όπως είπε χαρακτηριστικά:”Η Αριστερά είναι αποτυχία, η Ακροδεξιά είναι καταστροφή”. 

Θέλω να συναντήσω αυτούς που στην καρδιά νιώθουν περήφανοι που είναι Γάλλοι, είπε ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αναφέρθηκε και στον Νικολά Σαρκοζί, για τον οποίο, όπως επισήμανε, είχε μια ιδιαίτερη σκέψη τις στιγμές της νίκης του. 

Οι υποστηρικτές του Φιγιόν άκουσαν με ενθουσιασμό τις δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου της Κεντροδεξιάς.

Νωρίτερα, ο Ζιπέ συνεχάρη τον Φιγιόν και δήλωσε πως θα τον στηρίξει στις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο. «Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου», τόνισε και συμπλήρωσε πως θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος στο Μπορντό. Ο Ζιπέ εκτίμησε πως οι εκλογές έγιναν σε καλές συνθήκες. 

Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ έκαναν κοινές δηλώσεις, σε θετικό κλίμα, υποστηρίζοντας ότι θέλουν τη νίκη της Κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές. 

Στο μεταξύ, δήλωση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, δίνοντας συγχαρητήρια στον Φιγιόν. Ο Σαρκοζί είχε έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου προέδρου της Κεντροδεξιάς. «Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη σημερινή του νίκη και να του ευχηθώ καλή τύχη στην  πολιτική μάχη που τον περιμένει», είπε. Επίσης, επισήμανε ότι έχει μια φιλική σκέψη για τον Ζιπέ, ο οποίος υπερασπίστηκε τις ιδέες του. Τόνισε πως η πολιτική οικογένεια της Κεντροδεξιάς πρέπει να δώσει τη μάχη στο πλευρό του Φρανσουά Φιγιόν. 

Στην εκλογική διαδικασία υπήρχε μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογων. Η προσέλευση 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη την ίδια ώρα κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.Ο Τιερί Σολέρ, πρόεδρος της Επιτροπής που οργανώνει την ψηφοφορία, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η συμμετοχή ανερχόταν σε άνω των 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις 6 ώρα Ελλάδας, με το 78% των εκλογικών τμημάτων να λαμβάνεται υπόψη. Σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν, την περασμένη Κυριακή, στον προκριματικό γύρο των 7 υποψηφίων του κεντροδεξιού κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» (πρώην UMP).

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε πως πίστευε πάντα πως ο Φιγιον θα ήταν ένας καλός αντίπαλος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως το πρόγραμμά του είναι το χειρότερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υπήρξε. 

Tο απρόοπτο 

Ο νικητής των εκλογών της Κεντροδεξιάς είχε κι ένα απρόοπτο. “Δεν με τραυμάτισε ο Αλέν Ζιπέ, αλλά οι φωτογράφοι πριν από λίγο”, είπε αστειευόμενος.  

Φρανσουά Φιγιόν

Ο 62χρονος Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, θεωρείται υπέρ – νεοφιλελεύθερος και εκφραστής της παραδοσιακής Δεξιάς στη Γαλλία. Μάλιστα, ο Τύπος έχει χαρακτηρίσει τον Φιγιόν “αρσενική Θάτσερ”, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο της Liberation, που είχε τον είχε “μεταμορφώσει”, βάζοντας του τα μαλλιά της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Φιγιόν θέλει κατάργηση του 35ώρου και αύξηση των ωρών εργασίας σε 39 την εβδομάδα, μείωση δαπανών (100 δισ. ευρώ) και απολύσεις στο δημόσιο που φτάνουν μέχρι τις 500.000 σε μια πενταετία, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65, μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και προτείνει ΦΠΑ 22%.Για το μεταναστευτικό έχει τη θέση πως πρέπει να υπάρχουν όρια στην είσοδο στη χώρα.

Τα ΜΜΕ, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, μιλούσαν για την καλή σχέση του Φιγιόν με τη Ρωσία. Ο ρωσικός τύπος, μετά τη νίκη του Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές, δήλωσε τη στήριξη του, χαρακτηρίζοντας τον «φιλορώσο υποψήφιο» «ευνοϊκό έναντι στη Ρωσία» κ.α. Ο Φιγιόν είναι υπέρ της άρσης του εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Εκτιμά πως οι σχέσεις της Γαλλίας, με τη Ρωσία, επί της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, είναι παράλογες και πιέζουν τη Ρωσία να έχει σκληρότερες θέσεις. Στα ευρωπαϊκά ζητήματα εκτιμά πως χρειάζεται ένα όργανο για την ευρωζώνη (μια γραμματεία) που θα είναι ανεξάρτητη από την Κομισιόν.

 


σχετικα αρθρα