Η αστυνομία των Φιλιππινών πυροδότησε ένα ύποπτο δέμα που θεώρησε ότι μπορεί να περιείχε μια αυτοσχέδια βόμβα, και το οποίο βρέθηκε σε κάδο απορριμάτων κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Μανίλα, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας στην πρωτεύουσα σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιθεωρητή της αστυνομίας Τζόελ Κορονέλ, παρότι το περιστατικό δημιούργησε κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή, δεν υπήρξαν ζημιές από την ελεγχόμενη έκρηξη.

Οι εργασίες της πρεσβείας δεν διακόπηκαν, και δεκάδες Φιλιππινέζων συνέχιζαν να περιμένουν στην ουρά έξω από το κτίριο για να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Δεν υπήρξαν άμεσες δηλώσεις από το προσωπικό της πρεσβείας.

Ο Κορονέλ είπε ότι ένας οδοκαθαριστής τηλεφώνησε στην αστυνομία στις 7 το πρωί τοπικής ώρας (1:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) και είπε ότι βρήκε ένα παλιό κινητό τηλέφωνο με μαύρα και κόκκινα καλώδια που το συνέδεαν με ένα δέμα.

Ένας αστυνομικός των μυστικών υπηρεσιών που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του είπε ότι το κινητό ήταν συνδεδεμένο με όλμο διαμέτρου 81 χιλιοστών.

Πρόσθεσε ότι ισλαμιστές μαχητές στο Μιντανάο, μια περιφέρεια του νότου με πολλές αναταραχές, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους όλμους για να κατασκευάσουν βόμβες παρόμοιες με αυτήν που εξερράγη στο Νταβάο Σίτι τον Σεπτέμβριο.