Βουλγαρία: Δημοψήφισμα για την ευθανασία προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη


Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την εφαρμογή νόμου που θα επιτρέπει την ευθανασία, ζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη της Βουλγαρίας, Κονσταντίν Πέντσεφ. Ο κ. Πέντσεφ ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλγαρικής Βουλής, Ντεσισλάβα Ατανάσοβα να διατυπώσει τη θέση της για το νομοσχέδιο για την ευθανασία που κατέθεσε ο Λιούμπεν Κορνέζοφ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι είναι πεπεισμένος πως πρέπει να ακουστεί η άποψη των πολιτών, πριν από τη λήψη απόφασης για το θέμα.

Το θέμα της ευθανασίας αφορά ευθέως το δικαίωμα στη ζωή, που είναι το πρώτο απ΄όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα, δεν πρόκειται για νομικό ζήτημα, ούτε απαιτείται πολιτική απόφαση ή εκπλήρωση δεσμεύσεων της Βουλγαρίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Πέντσεφ.

«Το αν η ευθανασία θα πρέπει να ρυθμίζεται από νόμο ή όχι είναι ζήτημα ηθικής, εθνικής νοοτροπίας και αξιών», σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη της Βουλγαρίας σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Ο κ. Πέντσεφ προτείνει το δημοψήφισμα για την ευθανασία να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές στις 23 Οκτωβρίου.

  

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο