Η Σύνοδος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEECP) διεξάγεται σήμερα στο νησάκι Άγιος Στέφανος, στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου.
Τη συμμετοχή τους στη Σύνοδο Κορυφής, με την οποία ολοκληρώνεται η προεδρία του Μαυροβουνίου στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης έχουν επιβεβαιώσει αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κρατών της περιοχής, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου RTCG.

Συγκεκριμένα θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και της Μολδαβίας, Μάριαν Λούπου, ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής θα υιοθετήσουν διακήρυξη για την περιφερειακή στρατηγική στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Η Διαδικασία Συνεργασίας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης είναι πλαίσιο πολιτικού συντονισμού της συνεργασίας 12 κρατών που διαμορφώθηκε το 1996. Στη SEECP μετέχουν το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Τουρκία και η Ελλάδα.