Σχεδόν το 10% των πολιτών στη Γερμανία εξαρτώνται από τα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα, περίπου οκτώ εκατομμμύρια πολίτες, που σημαίνει αύξηση κατά 363.000 σε σύγκριση με το 2014, όταν ήταν ήταν 7,4 εκατομμύρια.  Η αύξηση οφείλεται και στην χορήγηση των βοηθημάτων στους πρόφυγες οι οποίοι αιτούνται ασύλου.

Οι περισσότεροι εξαρτημένοι από τα κοινωνικά βηθήματα ήταν οι κάτοικοι του Βερολίνου (19,4%) και της Βρέμης (18,5%), δύο πόλεις-κρατίδια οι οποίες έχουν πτωχεύσει. Το μικρότερο ποσοστό εχόντων ανάγκη καταγράφεται στα κρατίδια της Βαυαρίας (5,2%) και της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Σύμφωνα με την έρευνα αποκαλύπτει ότι το 30,1% των ανέργων δεν μπορεί να καλύψει απαραίτητες βιωτικές ανάγκες, όπως τις θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. (ενοίκιο, νερό, θέρμανση, τροφή, όπως κρέας ή ψάρι ή ομοειδή τρόφιμα τουλάχιστον κάθε δεύτερη μέρα και δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, πλυντήριο, τηλεόραση και τηλέφωνο, ενώ δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ούτε μια βδομάδα το χρόνο). Το 2008 ήταν 26% και το 2012 το ποσοστό ανερχόταν σε 30%. Η Γερμανία βρίσκεται σε αυτήν την κατηγορία κάτω από το μέσο όρο της ΕυρωπαΪκής Ενωσης, ο οποίος το 2015 ήταν 25,2%.

Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία μετά από επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στην Μπούντεσταγκ.