Αισιόδοξος για την μελλοντική επίλυση του Κυπριακού εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε.

«Προσωπικά δεν βλέπω αγεφύρωτα θέματα, αλλά έχει να κάνει πολύ με το πώς τοποθετείς τα πράγματα σε σειρά», επισήμανε.

Την ίδια στιγμή απέφυγε να σχολιάσει την στάση του Ερντογάν για το θέμα. 

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά πόσον πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν προκάλεσε πρόβλημα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν που κατέληξαν σε αποτυχία, απάντησε: «Βασικά θα έλεγα ότι αυτή είναι μια διαδικασία καθοδηγούμενη από τους ηγέτες. Ηγούνται οι ηγέτες στην Κύπρο. Βρίσκονταν μαζί. Δεν μπόρεσαν να πετύχουν τις συμφωνίες που ελπίζαμε να επιτευχθούν». Ο κ. Άιντε, ο οποίος συναντήθηκε για μια ώρα με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι είχε «μια καλή, χρήσιμη και παραγωγική συνάντηση».

Συζητούμε, πρόσθεσε, την κατάσταση μετά το Μον Πελερέν-2, το οποίο, τόνισε, «ήταν οπισθοδρόμηση, διότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε όλα όσα αναμέναμε». Επίσης, σημείωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει ότι χρειάζονται μια σύντομη περίοδο ανασκόπησης για να σκεφτούν πώς προχωρούν.

«Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος τώρα τελειώνει και είμαι εδώ για να ακούσω τους δύο ηγέτες, να ακούσω τις απόψεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι».

«Οι ηγέτες έχουν την πλήρη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του γγ του ΟΗΕ και την δική μου», πρόσθεσε και δήλωσε ότι εναπόκειται στους δύο ηγέτες «να αποφασίσουν για το ποια είναι τα σωστά βήματα τώρα».

Σε ερώτηση για το τι πήγε λάθος στο Μον Πελεράν, ο κ. Άιντε είπε ότι «είναι εύκολο να πούμε τι πήγε λάθος. Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε σύγκλιση σε ένα συγκεκριμένο θέμα».