Οι τουρκικές αρχές ερευνούν ακόμα και κάποιες ανάδοχες οικογένειες για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικοπήματος του Ιουλίου. Μάλιστα, μπορεί να απομακρύνουν τα παιδιά που έχουν αναλάβει, εάν οι κηδεμόνες έχουν υποστηρίξει το πραξικόπημα, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Δεν θα ήταν σωστό για ένα παιδί να παραμείνει σε μια ανάδοχη οικογένεια, αν επιβεβαιωθούν οι δεσμοί της με τη FETO», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικογένειες και Κοινωνικής Πολιτικής. «Είναι μια αργή διαδικασία στη διάρκεια της οποίας γίνονται λεπτομερείς έρευνες. Οπότε αποκλείεται τα παιδιά να απομακρυνθούν ξαφνικά από τις οικογένειές τους», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η ψυχική υγεία των παιδιών παρακολουθείται στενά.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ερευνώνται περίπου 5.000 ανάδοχες οικογένειες και κάποια ιδρύματα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης σταματήσει τη συνεργασία της με κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της έρευνας, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι αρχές στην Τουρκία έχουν μέχρι στιγμής συλλάβει ή απολύσει 125.000 άτομα που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.  Η καταστολή στην Τουρκία έχει προκαλέσει την ανησυχία των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ΕΕ. Η κυβέρνηση απαντά ότι οι έρευνές της είναι απαραίτητες για να σταματήσει  η επιρροή του δικτύου του Γκιουλέν. Μιλούν για «τρομοκρατική οργάνωση Γκιουλέν» ή FETO.