Μετά τη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις εκλογές της Κεντροδεξιάς έχει ξεκινήσει ήδη η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή, πρωταγωνιστές αυτής της κούρσας θα είναι ο Φιγιόν και η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Η Κεντροαριστερά και ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται πως δύσκολα θα επανέλθουν τόσο ώστε να μπορούν διεκδικήσουν ξανά την εξουσία από το αξίωμα του προέδρου. 

Ο Φρανουσά Φιγιόν, χθες, στην ομιλία του μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κεντροδεξιάς κάλεσε τους Γάλλους να στηρίξουν το σχέδιο του, υποστηρίζοντας πως «η Αριστερά είναι αποτυχία και η Ακροδεξιά είναι καταστροφή». Η Μαρίν Λεπέν σίγουρα θα προτιμούσε για αντίπαλο τον Αλέν Ζιπέ, ο οποίος κινείται περισσότερο προς το κέντρο του πολιτικού χάρτη στη Γαλλία, σε αντίθεση με τον Φιγιόν, ο οποίος θεωρείται εκφραστής της παραδοσιακής Δεξιάς. Μάλιστα, είχε προσελκύσει άτομα και στελέχη από την ακροδεξιά, που δήλωσαν ανοιχτά τη στήριξη τους.

Έάν ισχύσουν τα βασικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη χρονική στιγμή αναμένεται στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τον πρόεδρο της Γαλλίας να βρίσκεται ο Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν, κάτι που σημαίνει συνέχεια των διαφοροποιήσεων στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και το BREXIT.

Ο 62χρονος Φρανσουά Φιγιόν έχει διατελέσει πρωθυπουργός, επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, κάτι που σημαίνει πως θα αξιοποιήσει αυτό το χαρτί, ώστε να δείξε πως έχει πείρα από σημαντικές πολιτικές θέσεις εξουσίας. Αυτό το οποίο ίσως φαίνεται πως πρέπει να διαχειριστεί είναι πως αρκετά ΜΜΕ στη Γαλλία τον χαρακτηρίζουν "αρσενική Θάτσερ". Ο Φιγιόν δεν θέλει,μεν, να απαρνηθεί τις πολιτικές του θέσεις και αξίες, αλλά πολλά από τα μέτρα που προτείνει (κατάργηση του 35ώρου και αύξηση των ωρών εργασίας σε 39 την εβδομάδα, μείωση δαπανών και απολύσεις στο δημόσιο που φτάνουν μέχρι τις 500.000 σε μια πενταετία, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 κ.α) φέρνουν κοινωνικές αντιδράσεις

Για τη διεθνή σκακιέρα, που πάντα παίζει ρόλο, χρειάζεται σημειωθεί πως ο Φιγιόν θεωρείται πως έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα ΜΜΕ της χώρας υποδέχτηκαν θετικά τη νίκη του, χαρακτηρίζοντας τον «φιλορώσο». Ο Φιγιόν είναι υπέρ της άρσης του εμπάργκο κατά της Ρωσίας. Έχει ασκήσει κριτική στον Φρανσουά Ολάντ, εκτιμώντας πως η πολιτική του πιέζουν τη Ρωσία να έχει σκληρότερες θέσεις. 

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει μετακινηθεί, μεν, από τη ρητορεία του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος είναι αρνητής του ολοκαυτώματος, αλλά δεν παύει να εκπροσωπεί ένα κόμμα το οποίο κινείται στην ακροδεξιά. Η ατζέντα της Λεπέν έχει συγκεκριμένα θέματα και ο Φιγιόν, σε ορισμένα από αυτά μπορεί να επηρεάσει. Για παράδειγμα, ο Φιγιόν έχει αρχίσει ήδη να μιλάει για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας πως πρέπει υπάρχουν όρια στην είσοδο στη Γαλλία.

Η Λεπέν επιδιώκει να αντιπαρατεθεί με τον Φιγιόν, από νωρίς. «Είναι το χειρότερο πρόγραμμα κοινωνικής διάλυσης που υπήρξε ποτέ», δήλωσε για να συμπληρώσει ότι «είναι και το χειρότερο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν πήγε τόσο μακριά σε υποταγή στις υπερ-φιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ». Στο στρατόπεδο της Λεπέν, πάντως, ήδη ανησυχούν για περιοχές που έχουν δύναμη, όπως, για παράδειγμα στα νότιοανατολικά της χώρας. 

Αυτή την περίοδο, χωρίς να αγνοεί κανείς πως μόλις εξελέγη υποψήφιος πρόεδρος, ο Φιγιόν έχει στήριξη από την παράταξη του. Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί (αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο προκριματικών), αλλά και ο αντίπαλος του στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Κεντροδεξιά, Αλέν Ζιπέ, δηλώνουν πως είναι στο πλευρό του για να αναλάβει την εξουσία. Αντίθετα, η Μαρίν Λεπέν, αντιμετωπίζει προβλήματα στο κόμμα της, κυρίως με τον πατέρα και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν. Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την δικαστική απόφαση που στον Ζαν Μαρί Λεπέν  να είναι μέλος του κόμματος, το οποίο υποχρεώνεται να διατηρήσει για αυτόν την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου. Σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να επηρεάσει τα εσωκομματικά όργανα, αλλά και τα σχέδια της Μαρίν Λεπέν, η οποία επιδιώκει να μην ταυτίζεται με το παρελθόν του πατέρα της.

Να σημειωθεί πως, με βάση το πολιτικό λεξιλόγιο της Γαλλίας όταν ο Φιγιόν αναφέρεται σε Αριστερά («η Αριστερά είναι αποτυχία») εννοεί την Κεντροαριστερά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα αποδοχής του από τη γαλλική κοινωνία. Ο Ολάντ έχει φτάσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα δημοτικότητας όσο κανένας άλλος εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας. Παρ’ όλα αυτά δεν εκτιμάται πως υπάρχει κάποιος άλλος υποψήφιος της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσε να σταθεί στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές (23 Απριλίου και 7 Μαΐου 2017 οι δύο γύροι),με κάποιες αξιώσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση (Harris Interactive) μέσω διαδικτύου ο Φιγιόν θα κέρδιζε με διαφορά τη Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017. Συγκεκριμένα, θα επικρατούσε της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 67%, έναντι 33% για την Λεπέν. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα εξασφάλιζε στον πρώτο γύρο  το 9% των ψήφων. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθετε υποψηφιότητα έπαιρνε 9%. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 13% έως 14% των ψήφων και ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα εξασφάλιζε ποσοστό μεταξύ 13-15% των ψήφων.