Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε υπογραμμίζει σήμερα, σε ανακοίνωσή του, ότι ο όγκος του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 είναι «σαφώς υπεράνω αυτού που η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ανεκτό».

Το Βερολίνο εκτιμά ότι ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, «πρέπει να αρκέσει», ενώ οι Βρυξέλλες προτείνουν το ανώτατο όριο στις δαπάνες να τεθεί στο 1,05% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

«Η Γερμανία και οι περισσότερες από τις χώρες μέλη απορρίπτουν έναν ευρωπαϊκό φόρο, όπως τον πρότεινε η Επιτροπή», συνεχίζει ο Βεστερβέλε, το υπουργείο του οποίου έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό. «Δεν έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο φόρο, η ΕΕ δεν έχει πρόβλημα χρηματοδότησης», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, είναι η χώρα που καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.  Αν αφαιρεθούν αυτά που παίρνει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η καθαρή συμβολή της είναι 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η χώρα χαιρετίζει τη βούληση της ΕΕ να επενδύσει περισσότερα στην έρευνα, την εκπαίδευση και το νεωτερισμό, «που καθιστούν την Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική», αλλά εκτιμά ότι «αυτό πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την ανακατανομή» κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δηλαδή καταργώντας άλλες χρηματοδοτήσεις.

Το Λονδίνο έχει ήδη επικρίνει έντονα τις προτάσεις των Βρυξελλών, που παρουσιάσθηκαν χθες το βράδυ, χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς μη ρεαλιστικές».