Το Βloomberg απαντάει σε  7 ερωτήσεις για το ιταλικό δημοψήφισμα, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου. Το δημοψήφισμα είναι για τη συνταγματική αναθεώρηση που ψήφισε το ιταλικό Κοινοβούλιο. Δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία της Βουλής και της Γερουσίας. Ο πρωθυπουργός της ΙταλίαςΜατέο Ρέντσι, έχει μετατρέψει το δημοψήφισμα σε ψήφο εμπιστοσύνης. 

Οι 7 ερωτήσεις και απαντήσεις του Βloomberg

1. Γιατί ανησυχούν οι αγορές;

Αν ο Ρέντσι χάσει μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές και ενίσχυση του Κινήματος των 5 Αστέρων. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν πως θα σημάνει το τέλος της νομισματικής ένωσης. «Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα διαλυθεί και ότι η Ιταλία θα βγει από την ευρωζώνη», δήλωσε ο Τζιμ Σμίεγκελ, της SEI Investments Co.

2. Πόσο ενάντια στο ευρώ είναι το Κίνημα των 5 Αστέρων;

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα αναφέρεται με καμπάνια για δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ. Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι αν πάρουν την εξουσία θα πιέσουν για να γίνει κάτι τέτοιο.

3. Γιατί οι φόβοι των επενδυτών χαρακτηρίζονται ως υπερβολικοί;

«Είναι πραγματικά υπερβολική η άποψη ότι η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ μία ημέρα μετά από το δημοψήφισμα, ή ακόμη και λίγο καιρό αργότερα», δήλωσε ο Αντόνιο Βιλαφράνκα, αναλυτής ευρωπαϊκών ζητημάτων στο Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών. Ακόμη κι αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει το Κίνημα των 5 Αστέρων θα έχει δυσκολίες να βρει συμμάχους για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρόσθεσε. Επίσης, υπάρχουν νομικά εμπόδια στην έξοδο από το ΕΕ.

4. Ποια είναι τα νομικά εμπόδια;

Το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει την κατάργηση διεθνών συνθηκών με  λαϊκή ψήφο. Άρα, θα απαιτηθεί συνταγματική τροποποίηση πριν προκηρυχθεί ένα δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ. Για αυτό χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων και των δύο σωμάτων της ιταλικής Βουλής και ίσως ένα ακόμα δημοψήφισμα πριν από αυτό για το ενδεχόμενο για το ευρώ. Τέλος, ακόμα κι αν οι Ιταλοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης το Συνταγματικό Δικαστήριο μπορεί να σταματήσει το αποτέλεσμα.

5. Πόσο αρνητική μπορεί να είναι η αντίδραση των αγορών;

Μόνο και μόνο η πολιτική πρόθεση της εξόδου μπορεί να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JP Morgan. Προειδοποιούν για φυγή κεφαλαίων και αναταραχές στις αγορές, οι οποίες φαίνονται και πριν από το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

6. Οι Ιταλοί θέλουν να βγουν από το ευρώ;

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε στις 21 Νοεμβρίου η La Stampa έδειξε ότι μόνο το 15,2% είναι υπέρ της εξόδου.67,4% να τάσσεται υπέρ του ευρώ.

7. Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα τότε σίγουρα θα υπάρξει πολιτική και οικονομική αναταραχή.