Απών από την κηδεία του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο θα είναι ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό τον οποίο αποκάλεσε «σπουδαίο ηγέτη» προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις στην χώρα του.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο γενικός κυβερνήτης Ντέιβιντ Τζόνστον θα εκπροσωπήσει την χώρα στις εκδηλώσεις προς τιμή του εκλιπόντος Κάστρο. Ο Τζόνστον είναι αντιπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ, της επικεφαλής του κράτους κατά τίτλο.

Ο Τριντό δέχθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος στον Καναδά αλλά και από στελέχη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, αφού απέτισε φόρο τιμής σε έναν «σπουδαίο ηγέτη» κι έναν «επαναστάτη και θρυλικό ομιλητή» ακόμα κι αν επρόκετο για μια «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα».

Μπροστά στις αντιδράσεις, είπε κατόπιν ότι ο Κάστρο ήταν ένας «δικτάτορας» κι ότι «είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Κούβα, την οποία ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης επισκέφθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

«Τη στιγμή του θανάτου του, προέβην σε μια δήλωση που υπενθύμιζε τους στενούς δεσμούς μεταξύ του λαού του Καναδά και του λαού της Κούβας. Και την ίδια ώρα, οι Καναδοί γνωρίζουν ότι μιλάω πάντα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε χθες Κυριακή στην Σύνοδο των Γαλλόφωνων Χωρών στο Ανταναναρίβο (Μαδαγασκάρη). Επισήμανε εξάλλου ότι έθιξε αυτό το θέμα στη συνάντησή του «με τον Ραούλ Κάστρο πριν από δύο εβδομάδες».

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί» στην κηδεία του Φιδέλ Κάστρο, δήλωσε σήμερα το γραφείο του Τριντό στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο γενικός κυβερνήτης Τζόνστον θα μεταβεί στην Κούβα αύριο Τρίτη και το βράδυ θα παραστεί σε μια «τελετή προς τιμή του πρώην προέδρου Φιδέλ Κάστρο στην Πλατεία της Επανάστασης» σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.