current views are: 13

29 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση06:00

Κολομβία: 75 οι νεκροί από την πτώση αεροπλάνου – Σκοτώθηκαν ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφοι (Βίντεο)

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση έχει προκαλέσει το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα σήμερα το πρωί στην κεντρική Κολομβία, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 75 και τους επιζώντες σε 6.

 

Δημοσίευση 06:00’

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση έχει προκαλέσει το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα σήμερα το πρωί στην κεντρική Κολομβία, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 75 και τους επιζώντες σε 6.

 

Παγκόσμιο ενδιαφέρον και συγκίνηση έχει προκαλέσει το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα σήμερα το πρωί στην κεντρική Κολομβία, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 75 και τους επιζώντες σε 6.

Η πτήση τσάρτερ μετέφερε 72 επιβάτες και εννεαμελές πληρωμα όταν συνετρίβη γύρω στις 10:15 μ.μ. της Δευτέρας. Σφοδρές βροχοπτώσεις εμπόδισαν και στη συνέχεια σταμάτησαν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Επίσημοι είπαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι σοροί θα μεταφέρονταν μόλις θα ανέτελλε ο ήλιος.

Με τη μοιραία πτήση ταξίδευε και η ομάδα ποδοσφαίρου Chapecoense Real από τη Βραζιλία ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονταν, επίσης και 21 δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με επίσημη πηγή οι 6 επιζώντες, παρότι αρχικά οι αρχές είχαν κάνει λόγο για πέντε, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο “Λα Σέχα”.

Ανάμεσα τους βρίσκονται και τρεις παίκτες της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσάπεκοένσε.

Το μεσημέρι οι κολομβιανές αρχές ανακοίνωσαν πως ένας έκτος επιζών, ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, διασώθηκε μετά τη συντριβή αεροπλάνου που μετέφερε 81 επιβαίνοντες χθες το βράδυ κοντά στη Μεντεγίν (βορειοδυτική Κολομβία).

«Επιβεβαιώνεται η διάσωση ενός έκτου επιζώντα, του ποδοσφαιριστή Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, ο οποίος αυτή τη στιγμή μεταφέρεται από τον τόπο της συντριβής. Η πιθανότητα να βρεθουν άλλοι επιζώντες δεν έχει αποκλεισθεί», ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών (UNGRD), η οποία είχε προηγουμένως κάνει λόγο για 76 νεκρούς και πέντε επιζώντες.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα Globonews και SporTV μετέδωσαν και οι αρχές επιβεβαίωσαν πως διασώθηκαν ο αμυντικός παίκτης Άλαν Λουτσιάνο Ρούσελ, ο τερματοφύλακας Μάρκος Ντανίλο Παντίλια και ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας Τζάκσον Ράγκναρ Φόλμαν.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι επίσης οι επιβάτες Ραφαέλ Κορέα Γκομπάτο και Σιμένα Σουάρες.

Οι αρχές της Βραζιλίας κήρυξαν τριήμερο πένθος στη Βραζιλία για τους παίκτες της ομάδας που χάθηκε, ενώ οι παίκτες της Real Madrid και της Μπαρτσελόνα κράτησαν ένος λεπτού σιγή για την τραγωδία.

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Η ομάδα μπήκε στο αεροπλάνο την τελευταία στιγμή

Η μοίρα έπαιξε ένα τραγικό παιχνίδι στην αποστολή της ποδοσφαρικής ομάδας, καθώς όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός της Κολομβίας, η αποστολή της Σαπεκοένσε δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο μοιραίο αεροσκάφος της βενεζουελάνικης εταιρίας Lamia, καθώς άλλαξε αεροπλάνο την τελευταία στιγμή. 

Όπως αναφέρει το espn.uol.com, η διοίκηση της Σαπεκοένσε ήθελε να ταξιδέψει στην Κολομβία με πτήση τσάρτερ αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας (ANAC), κάτι που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος του Σαπέκο, Λουτσιάνο Μπουλιγόν. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μάλιστα επρόκειτο να ακολουθήσει την αποστολή ως καλεσμένος της διοίκησης για να παρακολουθήσει τον πρώτο τελικό στο Μεντεγίν, ωστόσο τελικά δεν το έκανε.

Από τα πρώτα λεπτά της τραγωδίας δύο ελικόπτερα της Αεροπορίας της Κολομβίας άρχισαν έρευνες για επιζώντες καθώς η οδική πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Μεντεγίν , δεν είναι δυνατή λόγω «των μετεωρολογικών συνθηκών», σύμφωνα με τις αρχές του αεροδρομίου. Ωστόσο δυνατή βροχόπτωση ανάγκασε τις αρχές να διακόψουν προσωρινά τις ερευνες.
 

Το αεροσκάφος συνετρίβη στη βορειοδυτική και ορεινή επαρχία Μεντελίν. Σύμφωνα με το τοπικό διεθνές αεροδρόμιο η πτήση είχε αναχωρήσει από τη Βολιβία.

Οι πρώτες εικόνες του κατεστραμμένου αεροσκάφους αναρτήθηκαν στα social media.

«Οπως φαίνεται το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα», δήλωσε στο AFP ο Ελκίν Οσπίνα, δήμαρχος της κοντινής πόλης Λα Σέχα. Ωστόσο οι αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου.

Επί ποδός βρίσκεται το προσωπικό του νοσοκομείου Λα Σέχα για την περίθαλψη των τραυματιών.

Η ομάδα ταξίδευε για να συμμετάσχει στον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana. Την Τετάρτη θα αντιμετώπιζε την Κολομβιανή Atlético Nacional.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που αυτή η μικρή ομάδα από το Τσάπεκο είχε φθάσει στον τελικό μιας σημαντικής νοτιοαμερικανικής διοργάνωσης, αλλά ήταν το αουτσάιντερ στο ματς με μια ομάδα η οποία πήγαινε για το νταμπλ αφού είχε κερδίσει τον Ιούλιο το Copa Libertadores.

Η Τσάπεκοένσε είναι η 21η μεγαλύτερη ομάδα της Βραζιλίας όσον αφορά τα έσοδα, τα οποία είχαν φθάσει τα 46 εκατ. ρεάλ (13,5 εκατ. δολάρια) το 2015, σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο πλούτου που δημοσιοποιεί η βραζιλιάνικη τράπεζα Itau BBA.

Η νοτιοαμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανέστειλε όλα τα παιγνίδια και άλλες δραστηριότητες μετά τη συντριβή.

Βίντεο που δείχνει τους παίκτες στο αεροδρόμιο λίγα λεπτά πριν μπουν στην μοιραία πτήση. 


σχετικα αρθρα