current views are: 4

29 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:20

Η γυναίκα που έχει δει τρεις αιώνες (Βίντεο και φωτό)

H Έμα Μοράνο, γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Γιορτάζει τα 117 της χρόνια στο διαμέρισμα της στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

Δημοσίευση 13:20’

H Έμα Μοράνο, γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Γιορτάζει τα 117 της χρόνια στο διαμέρισμα της στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

H Έμα Μοράνο, γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Γιορτάζει τα 117 της χρόνια στο διαμέρισμα της στη Βερμπάνια της βόρειας Ιταλίας.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1899 και είναι ένα από τα οκτώ παιδιά -πέντε κορίτσια, τρία αγόρια- μιας οικογένειας που ζούσε στο χωριό Σιβιάσκο στο Πεδεμόντιο. Ο πρώτος της έρωτας χάθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Εμα χώρισε από έναν βίαιο σύζυγο το 1938, λίγο μετά τον θάνατο του μοναδικού παιδιού της σε ηλικία επτά μηνών. Έμεινε μόνη και εργάστηκε σε βιοτεχνία κατασκευής πάνινων σακιδίων και στη συνέχεια ως μαγείρισσα, έως τα 75 της.

Η Εμα ακολουθώντας τις συμβουλές που της είχε δώσει ένας γιατρός, όταν στα 20 της χρόνια είχε διαγνωστεί με αναιμία, τρέφεται επί σχεδόν έναν αιώνα με τρία αυγά ημερησίως, τα οποία συνοδεύει με λίγο κρέας και ελάχιστα φρούτα και λαχανικά. Πίνει λίγο κρασάκι και δεν καπνίζει. Της αρέσουν τα μπισκότα αλλά σε συνέντευξή της στο AFP (τον Οκτώβριο) δήλωσε ότι δεν ήταν σίγουρη αν θα άγγιζε από την τούρτα των γενεθλίων της, διότι πέρσι την είχε αρρωστήσει.

«Ο κόσμος έρχεται. Εγώ δεν καλώ κανέναν, αλλά έρχονται. Από την Αμερική, την Ελβετία, την Αυστρία, το Τορίνο, το Μιλάνο. Έρχονται από παντού για να με δουν», δήλωσε. Η Εμα ζούσε αυτόνομα έως τα 115 της, παρόλο που δεν έβγαινε τα τελευταία 20 χρόνια από το διαμέρισμά της. Εδώ και ένα χρόνο αφήνει δύσκολα το κρεβάτι της. Χρειάζεται σε 24ωρη βάση μια γυναίκα να την περιποιείται.

«Οι φίλοι της είναι δυστυχώς όλοι στο νεκροταφείο», δήλωσε η 72χρονη Ρόζι Σαντόνι, συγγενής της που τη βοηθά στην καθημερινότητά της. Η Έμα ακούει και μιλά με δυσκολία, η όρασή της δεν τη βοηθά για να δει τηλεόραση και κοιμάται ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.

Την Τετάρτη, περιμένει συγγενείς, μερικούς δημοσιογράφους και τη δήμαρχο της Βερμπάνια Σίλβια Μαρτσιονίνι. Θα δοθεί μια συναυλία για εκείνη, «ένα μουσικό ταξίδι διαμέσου τριών αιώνων» στο θέατρο της πόλης όπου ζει, στις όχθες της λίμνης Ματζόρε. Θα προβληθεί σε αβάν-πρεμιέρ η ταινία «Η γυναίκα που είδε τρεις αιώνες» της Ρενέ Πάπας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί μια αναδρομή της ζωής της, από τις εμπειρίες της από δύο παγκόσμιους πολέμους έως τη δουλειά της στη βιοτεχνία και τη γενναία απόφαση της να χωρίσει σε μια εποχή που το διαζύγιο ήταν αδιανόητο.

Βίντεο: Independent


σχετικα αρθρα