current views are: 11

29 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:46

H μαύρη λίστα των μεγαλύτερων αεροπορικών τραγωδιών του αθλητισμού (Βίντεο)

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στην κεντρική Κολομβία, ανασύρει από τη μνήμη άλλες αεροπορικές τραγωδίες που έπληξαν τον χώρο του αθλητισμού. Η βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένσε, δυστυχώς, μπήκε σε μια μαύρη λίστα αεροπορικών δυστυχημάτων με θύματα αθλητικές ομάδες.

Δημοσίευση 17:46’

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στην κεντρική Κολομβία, ανασύρει από τη μνήμη άλλες αεροπορικές τραγωδίες που έπληξαν τον χώρο του αθλητισμού. Η βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένσε, δυστυχώς, μπήκε σε μια μαύρη λίστα αεροπορικών δυστυχημάτων με θύματα αθλητικές ομάδες.

Το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, στην κεντρική Κολομβία, ανασύρει από τη μνήμη άλλες αεροπορικές τραγωδίες που έπληξαν τον χώρο του αθλητισμού. Η βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένσε, δυστυχώς, μπήκε σε μια μαύρη λίστα αεροπορικών δυστυχημάτων με θύματα αθλητικές ομάδες.

6 Φεβρουαρίου 1958.  Η ομάδα της  Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιστρέφει στην Αγγλία από το Βελιγράδι, ύστερα από τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα. Στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Δύο απόπειρες απογείωσης του αεροπλάνου χωρίς αποτέλεσμα. Στην τρίτη προσπάθεια απογείωσης στον παγωμένο διάδρομο το αεροπλάνο χάνει την κατεύθυνση του, χτυπά στον τοίχο και τυλίγεται στις φλόγες. Στοίχισε τη ζωή σε οκτώ παίκτες: Τζεφ Μπεντ , Ρότζερ Μπάιρν, Εντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμυ Τέιλορ και Λίαμ “Μπίλι” Γουίλαν.Ντάνκαν Έντουαρντς (υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του).

Η ομάδα ράγκμπι Ολντ Κρίστιανς  από την Ουρουγουάη ταξιδεύει πάνω από το Σαντιάγκο της Χιλής. Το αεροπλάνο συνετρίβη στις Άνδεις, σε μια κορυφή. Ήταν 13 Οκτωβρίου 1972 .16 από τους 45 επιβαίνοντες επιβιώνουν και καταφέρνουν να μείνουν ζωντανοί, για πάνω από δύο μήνες, τρώγοντας ακομα και ανθρώπινη σάρκα. Τελικά σώζονται. Η ιστορία τους έγινε και ταινία στο γνωστό “Alive”.

4 Mαϊου 1949 η Ιταλία θρήνεί την Γκράντε Τορίνο, μια σπουδαία ομάδα της περιόδου, που στελέχωνε την εθνική της Ιταλίας. Το αεροπλάνο τη μετέφερε από τη Λισαβόνα. Βρισκόταν πάνω από το Τορίνο και πετούσε με καταιγίδα. Κατέβηκε σε χαμηλότερο ύψος. Τελικά, προσέκρουσε στους  τοίχους της βασιλικής της Σουπέργκα. Έχασαν τη ζωή τους 42 άτομα και μαζί τους η αποστολή της Τορίνο.

27 Απριλίου του 1993. Η τραγωδία της εθνικής ομάδας της Ζάμπια. Το αεροπλάνο φτάνει στα 6.000 πόδια μετά την απογείωσή του από την Γκαμπόν, αλλά η  η επαφή με τον πύργο ελέγχου σταματάει.  Δύο λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Λιμπρεβίλ, το αεροπλάνο εξερράγη. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν έκρηξη. Άλλοι πρόσεξαν μία αχτίδα φωτός πάνω στο αεροπλάνο και μετά δύο εκρήξεις.

7 Σεπτεμβρίου 2011. Στο αεροπλάνο που πετάει κοντά στο Γιαροσλάβλ είναι οι παίκτες της ομάδας του χόκεϊ επί πάγου, Λοκομοτίβ Γιαροσλάβλ. Το αεροπλάνο πήγαινε προς το το Μινσκ, όπου η ομάδα είχε αγώνα με την τοπική ομάδα. Σύμφωνα με όσα κατεγράφησαν στο αεροπλάνο ήταν 45 άτομα και σκοτώθηκαν όλοι εκτός του μηχανικού πτήσης. 

Η ποδοσφαιρική ομάδα Στρόνγκεστ, στις 24 Σεπτεμβρίου 1969,  “χάνεται” μετά από φιλικό παιχνίδι στο Σάντα Κρουζ. Το αεροσκάφος δεν μπορούσε να εντοπιστεί για μια μέρα. Όπως ανακοινώθηκε στη Βολιβία τα 25 μέλη της ομάδας (και τα μέλη του πληρώματος) έχασαν τη ζωή τους στην ορεινή περιοχή Βιλόκο.

Έξι αθλητές της ομάδας ξιφασκίας της Αιγύπτου, το 1958, έχασαν τη ζωή τους, περίπου 200  χιλιόμετρα δυτικά του Σάνον της Ιρλανδία. Απογειώθηκε από το Άμστερνταμ για τη Νέα Υόρκη και σταθμό την Ιρλανδία. Η επικοινωνία με το αεροπλάνο χάθηκε. Τα αίτια του δυστυχύματος θεωρούνται ακόμα αδιευκρίνιστα, με πιθανότερο τη μηχανική βλάβη. 

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του ΣΚΑΪ όπου γίνεται αναφορά στις περισσότερες από τις παραπάνω αεροπορικές τραγωδίες του αθλητισμού. 


σχετικα αρθρα