Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα δημοσίευσε η ρώσικη εφημερίδα Kommersant, με αφορμή το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ειδικότερα τα έγγραφα αυτά είναι από την κρίση των Πυραύλων στην Κούβα.

Σύμφωνα με τα αρχεία, όπως υποστηρίζεται,  ο Φιντέλ Κάστρο προσπάθησε να πιέσει τη Σοβιετική Ένωση για στρατιωτική κλιμάκωση με τις ΗΠΑ. Ο τότε γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουτσόφ, σύμφωνα με την Kommersant, εκμυστηρεύθηκε σε στενό του κύκλο: « Είναι απίστευτος ο Κάστρο! Χθες μας πρότεινε να ξεκινήσουμε πυρηνικό πόλεμο γιατί τον Νοέμβριο, όπως είπε, θα γίνει εισβολή στην Κούβα... Τι είναι αυτό πάλι; Έλλειψη λογικής; Για μας η υπόθεση έκλεισε, αφού οι Αμερικανοί μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα εισβάλουν στην Κούβα. Έχουμε πετύχει τον στόχο μας».

Λόγω του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο ανασύρονται διάφορα γεγονότα και μαρτυρίες. Το  1967 επισκέφθηκε την Κούβα ένας ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Χέρμπερτ Μάθιους. Αυτός ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τον  Κάστρο: «οι κομμουνιστικές χώρες όπως η Ρωσία γίνονται όλο και πιο καπιταλιστικές, υποκινούμενες περισσότερο από υλικά κίνητρα».