Ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες των ενεργών επιχειρήσεων στην Βουλγαρία έκανε το μεγάλο βουλγαρικό κανάλι Nova Televizia.

Ρεπόρτερ του καναλιού επισκέφθηκε την περιοχή του Πέτριτς κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα στην περιοχή των Σερρών. Εκεί όπου όπως και σε όλη την συνοριακή γραμμή από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο έχουν μεταφερθεί κυρίως οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες!

Στο κανάλι μίλησε κατ΄αρχήν η βουλγάρα προϊσταμένη μεγάλης ελληνικής εταιρείας παραγωγής εσωρούχων η οποία απασχολεί περίπου 360 εργαζόμενους  σε 3 εργοστάσια από την ...άλλη πλευρά των συνόρων!

Η υπεύθυνη του εργοστασίου θεωρεί ως αιτίες για την μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας από την Ελλάδα στην Βουλγαρία τους χαμηλούς μισθούς που υπάρχουν εκεί αλλά και τον μικρό φόρο για τις επιχειρήσεις ενώ εξέφρασε την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι αφού ανεβαίνει η παραγωγή θα ανεβούν και οι μισθοί στην Βουλγαρία!

Στην συνέχεια η κάμερα του καναλιού επισκέφθηκε εργοστάσιο ελληνικής εταιρείας για την παρασκευή  ξύλινων κουφωμάτων και επίπλων κουζίνας.

Μιλώντας στην ρεπόρτερ ο διευθυντής του εργοστασίου και συνεταίρος των ελλήνων αναγνώρισε και αυτός ως κύριες αιτίες της μεταφοράς της παραγωγής τους χαμηλούς μισθούς και την φορολογία των επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Βουλγαρία αλλά λόγω της εξειδίκευσης του επιχείρησης πρόσθεσε το μικρό ενεργειακό κόστος καθώς και την φθηνή πρώτη ύλη.

Βέβαια στην συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση της Ελλάδας δεν έγινε ευκαιρία για την Βουλγαρία μιας και η μείωση της ζήτησης από την Ελλάδα επίπλων κουζίνας κ.λ.π οδήγησε την επιχείρηση σε μείωση των βούλγαρων εργαζομένων κατά τα 2/3.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στην Σόφια που παρουσίασε το ρεπορτάζ στην Βουλγαρία δραστηριοποιούνται 17.000 παραγωγικές και μη επιχειρήσεις που απασχολούν 53.000 εργαζόμενους και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.