Ένα θερμό σχόλιο υποστήριξης του Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πιστών υποστηρικτών του Τραμπ, γύρω από το ενδεχόμενο ανάθεσης στον ίδιο του χαρτοφυλακίου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Ο Ρόμνεϊ ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου. Ο ίδιος δεν ζήτησε συγνώμη, παρά τη σαφή προσπάθειά του να εδραιώσει την υποψηφιότητά του για τη θέση του Αμερικανού ΥΠΕΞ και να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του Τραμπ, που αντιδρούν σε μια τέτοια ανάθεση.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, που ήταν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, αλλά έχασε την εκλογική μάχη, σχολίασε θετικά την κίνηση του Τραμπ να στείλει “ένα μήνυμα ενότητας, φέρνοντας μαζί τους Αμερικανούς,” αμέσως μετά την προεδρική εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου.
Σχολιάζοντας τις αναθέσεις αρμοδιοτήτων στις οποίες προχωρεί ο Τραμπ προκειμένου να καλύψει “θέσεις-κλειδιά” στην κυβέρνησή του, ο Ρόμνεϊ σημείωσε: “οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν συνδυαστικά την ελπίδα μου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ είναι ο ιδανικός ηγέτης που μπορεί να μας οδηγήσει,” σ' ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Ρόμνεϊ έκανε τις δηλώσεις του μετά από γεύμα που είχε με τον Τραμπ, αλλά και τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ράινς Πρίμπους, σε γαλλικό εστιατόριο ενός ξενοδοχείου της αλυσίδας Τραμπ στο Μανχάταν.

Από τη στιγμή που ο Τραμπ άρχισε να συζητάει το σοβαρό ενδεχόμενο ανάθεσης στον Ρόμνεϊ του χαρτοφυλακίου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μερικά μέλη της ομάδας μεταβατικής διακυβέρνησης του εξέφρασαν τη σοβαρή αμφιβολία τους προσφέροντας ως εναλλακτική λύση τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης και ένθερμο υποστηρικτή και φίλο του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι.

Το ζήτημα που υπάρχει δημοσιοποιήθηκε μέσω σειράς τηλεοπτικών συνεντεύξεων που έδωσε την Κυριακή η υψηλόβαθμη σύμβουλος του Τραμπ Κέλιαν Κόνγουεϊ, τονίζοντας ότι οι υποστηρικτές του Τραμπ θα αισθανθούν “προδομένοι” εάν ο Ρόμνεϊ επιλεγεί τελικά στην ηγεσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, συντηρεί ένα δραματικό πολιτικό τόνο στο θέμα της κάλυψης της θέσης του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ, ενώ πηγή της μεταβατικής ομάδας εξουσίας ανέφερε ότι ο Πρίμπους προωθεί την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πολιτικούς συνδέσμους μεταξύ του Τραμπ και της ηγετικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Είχα ένα υπέροχο βράδυ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ. Είχαμε μία ακόμη συζήτηση για τα διεθνή θέματα. Οι συζητήσεις αυτές που έχω μαζί του είναι διαφωτιστικές, ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές. Τις απόλαυσα πραγματικά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμνεϊ μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο του με τον Τραμπ.

Για την ίδια θέση, ο Τραμπ εξετάζει και την υποψηφιότητα του Μπομπ Κόρκερ, Γερουσιαστή από το Τενεσί, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Κόρκερ συναντήθηκε με τον Τραμπ νωρίτερα χθες στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη, ενώ αμέσως μετά δήλωσε ότι ο Τρμπ “είναι αναγκαίο να επιλέξει κάποιον, με τον οποίο αισθάνεται άνετα και γνωρίζει καλά ότι η επικοινωνία και η ενημέρωση τους θα είναι καθημερινή. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΥΠΕΞ είναι κάποιος που υποστηρίζει πλήρως τον πρόεδρο, ενώ είναι μία απόφαση που θα πρέπει να τη λάβει ο ίδιος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κόρκερ.