ΔΙΕΘΝΗ

Σχέδιο αύξησης δαπανών για την ευρωπαϊκή άμυνα από την Κομισιόν

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2016, 13:22 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2016, 14:10
Σχέδιο αύξησης δαπανών για την ευρωπαϊκή άμυνα από την Κομισιόν
Facebook Twitter Whatsapp

Θα αυξήσουν τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας,που θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα (π.χ τεχνολογίες drones), σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο έχει η Sueddeutsche Zeitung.

Θα αυξήσουν τις δαπάνες για την ευρωπαϊκή άμυνα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας,που θα χρηματοδοτεί κοινά προγράμματα (π.χ τεχνολογίες drones), σύμφωνα με σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο έχει η Sueddeutsche Zeitung.

Στο σχέδιο θα παρουσιαστεί επισήμως την Τετάρτη. Δεν δίνονται στοιχεία για το ύψος των ποσών του Ταμείου. Η μειωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. σε θέματα Αμυνας κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ενωση 25-100 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνεται σε γερμανική εφημερίδα. Η Ε.Ε. θέλει να καταστεί όμως αποτελεσματικότερη στρατιωτικά στη γειτονιά της , ιδίως στην Αφρική και το υπό ίδρυση Ταμείο θα συνεισφέρει στον τομέα της ανάπτυξης τεχνολογιών και εξοπλισμών, αλλά τις σχετικές αποφάσεις θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν τα κράτη μέλη, όπως γράφει Sueddeutsche Zeitung.

Θα είναιλαμβάνονται σε ένα βαθμό υπόψη οι αμυντικές επενδύσεις κατά τον υπολογισμό των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της κάθε χώρας. Αυτό θα αποτελούσε ακόμα μια εξαίρεση από τους κανόνες το συμφώνου σταθερότητας. όπως συνέβη και στην περίπτωση του προσφυγικού, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.