Περισσότεροι από 515.800 άνθρωποι στο Αφγανιστάν έχουν εκτοπιστεί το 2016, ξεπερνώντας τους 471.000 που είχαν καταγραφεί πέρσι, ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων από τότε που ο οργανισμός άρχισε να καταγράφει αυτά τα στατιστικά στοιχεία το 2008.

Τα βίαια επεισόδια έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση πολεμά κατά των Ταλιμπάν και άλλων ομάδων ανταρτών. Οι Ταλιμπάν εκτιμάται ότι ελέγχουν ή προσπαθούν να ελέγξουν σχεδόν το ένα τρίτο του Αφγανιστάν, και τα θύματα μεταξύ των αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας έχουν φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, όμως πολλοί έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Φέτος περισσότεροι από 600.000 Αφγανοί πρόσφυγες που ζούσαν στο Πακιστάν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν.

«Ανησυχώ ότι αυτοί οι αριθμοί ρεκόρ δεν δείχνουν μόνο έναν ανησυχητικό αριθμό νέων εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, αλλά μια μακροπρόθεσμη κρίση, στην οποία ολοένα και αυξανόμενος αριθμός οικογενειών στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπίζει έναν παρατεταμένο εκτοπισμό», εκτίμησε ο Μαρκ Μπόουντεν επικεφαλής του Ocha σε ανακοίνωσή του.