Συγκλονίζουν τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα της μοιραίας πτήσης της Lamia και ο δραματικός διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, λίγο πριν το αεροσκάφος συντριβεί παρασύροντας στον θάνατο 71 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με μαρτυρία πιλότου άλλου αεροσκάφους της εταιρείας Avianca, που πετούσε κάτω από το μοιραίο αεροπλάνο, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Lamia επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου και ενημέρωσε ότι είχε πρόβλημα με τα καύσιμα και ζήτησε να του δοθεί προτεραιότητα για προσγείωση.

Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο πιλότος της Avianca, το πλήρωμα της πτήσης της Lamia ζήτησε από τον πύργο ελέγχου να της δοθεί κατά προτεραιότητα άδεια προσγείωσης, αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα καύσιμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη.

«Κατεβαίνουμε, κατεβαίνουμε, έχουμε πρόβλημα με τα καύσιμα» ακούστηκε να αναφέρει ο πιλότος της μοιραίας πτήσης καθώς πραγματοποιούσε ταχεία κάθοδο.

Η ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας από το αεροδρόμιο Jose Maria Cordova άλλαξε την πορεία του αεροσκάφους της Avianca.

«Οταν το αεροσκάφος άρχισε την κάθοδο, τότε δήλωσε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» είπε ο πιλότος που παρακολουθούσε τον διάλογο από τον ασύρματο. Κατέθεσε επίσης ότι είδε τα φώτα του μοιραίου αεροσκάφους να σβήνουν με το που ξεκίνησε η καθοδική του πορεία.

Εκείνη τη στιγμή, η γυναίκα ελεγκτής στον πύργο ελέγχου απάντησε στο αεροσκάφος της Lamia: «Συνεχίστε και αναφέρετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε». Σύμφωνα με τη μαρτυρία του πιλότου, το μοιραίο πλήρωμα απάντησε ότι έχουν γενικό «μπλακ άουτ» στα ηλεκτρικά τους συστήματα.

Η ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας τούς είπε ότι δεν τους «βλέπει» στο ραντάρ και οι πιλότοι άρχισαν να απελπίζονται περισσότερο.

Και η συγκλονιστική κατάθεση του πιλότου του άλλου αεροσκάφους καταλήγει:

Ακουγα τον πιλότο να φωνάζει "βοήθεια, βοήθεια". Το ίδιο κι εμείς που τους ακούγαμε στον ασύρματο. Ξαφνικά επικράτησε απόλυτη σιγή. Η φωνή της ελεγκτού εναέριας κυκλοφορίας "έσπασε" και εμείς επίσης βάλαμε τα κλάματα.