Τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στην Κολομβία προσπαθούν να διαλευκάνουν οι Αρχές. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως γράφει η dailymail, το αεροσκάφος είχε εφοδιαστεί για πτήση διάρκειας τεσσάρων ωρών αλλά είχε συμπληρώσει τέσσερις ώρες και είκοσι λεπτά στον αέρα πριν τη συντριβή.

Eπομένως για το επιπλέον διάστημα, των 20 λεπτών, το μοιραίο αεροσκάφος πετούσε με ό,τι αποθέματα είχε στις εφεδρικές του δεξαμενές. 

Το στοιχείο αυτό έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη των τελευταίων δραματικών επικοινωνιών του πιλότου. Στο ηχητικό, ο πιλότος προειδοποιεί τον πύργο ελέγχου πως τα καύσιμα είχαν εξαντληθεί και βρισκόταν σε έκτακτη ανάγκη. Ζητά επανειλημμένα να "καθαριστεί" ο διάδρομος προσγείωσης.

«Κυρία, πλήρης διακοπή λειτουργίας των οργάνων στην πτήση 933 της LAMIA, υπάρχει πλήρης διακοπή των ηλεκτρονικών συστημάτων, είμαστε χωρίς καύσιμα» ακούγεται να λέει ο βολιβιανός κυβερνήτης Μιγκέλ Κουιρόγκα. 

«Έκτακτη ανάγκη στα καύσιμα, κυρία» προσθέτει, ζητώντας να του δοθεί επειγόντως άδεια προσγείωσης. Ωστόσο αντίστοιχο πρόβλημα είχε και ένα αεροσκάφος της εταιρίας Viva Colombia και ο Πύργος Ελέγχου έδωσε σε εκείνο άδεια προσγείωσης πρώτα.