Συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις δίνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα να δηλώνει ότι ''τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος''. 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Όπως υπογραμμίζει:

Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου.

Όπως προσθέτει, επίσης, το έγγραφο, υπήρχαν διερευνητικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία από το 2002, με επικεφαλής της Τουρκικής πλευράς τον τότε Πρόεδρο Μπουλέντ Ετσεβίτ. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διευρευνητικές συνομιλίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και η Τουρκία συνεχίζεται να εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα χωρίς διακοπή.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να συνεχίσουν το μωσαϊκό πρόκλησης από πλευράς της Τουρκίας, που έγινε ακόμα πιο έντονο τους δύο τελευταίους μήνες.

Η συγκεκριμένη δήλωση, μάλιστα, ήρθε ως απάντηση στην χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. 

«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματος του θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Υπουργείο Εξωτερικών: Αδιαμφισβήτη η κυρίαρχια της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην προκλητική δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε ανακοίνωσή του Ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι ''η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο είναι ''αδιαμφισβήτητη''.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».