current views are: 5

1 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:34

Δεν υποχωρεί ο ΟΗΕ στην προσφυγή της Βρετανίας για τον Ασάνζ

Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ απέρριψε την προσφυγή της Βρετανίας κατά απόφασής του, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα.

Δημοσίευση 11:34’

Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ απέρριψε την προσφυγή της Βρετανίας κατά απόφασής του, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα.

Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ απέρριψε την προσφυγή της Βρετανίας κατά απόφασής του, σύμφωνα με την οποία ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαίρετα, όπως έγινε γνωστό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση αποφάσισε για την προσφυγή αυτή στη διάρκεια της 77ης συνεδρίασής της, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη από τις 21 ως τις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απόρριψη της προσφυγής της Βρετανίας.

Έπειτα από αίτημα του Ασάνζ, η Ομάδα Εργασίας είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης από τον Ιούνιο του 2012, ημερομηνία κατά την οποία κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία.

Η Βρετανία είχε προσφύγει κατά της απόφασης αυτής.

Μετά την απόρριψή της, το Λονδίνο εξέφρασε την απογοήτευσή του: «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν κρατείται και δεν κρατούνταν ποτέ αυθαίρετα στην Βρετανία», απάντησε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Αμερικής Άλαν Ντάνκαν.

Απορρίπτουμε εντελώς την άποψη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν αναθεώρησαν αυτή την απόφαση που βρίθει λαθών

Ο Ασάνζ από την πλευρά του ζήτησε να μπορέσει άμεσα να αποκτήσει και πάλι ελευθερία κινήσεων.

«Τώρα που όλες οι προσφυγές έχουν απορριφθεί, αναμένω από τη Βρετανία και τη Σουηδία να συμμορφωθούν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις και να μου δώσουν ξανά την ελευθερία μου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.


σχετικα αρθρα