Ρεκόρ μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε η Βρετανία τους 12 μήνες πριν το BREXIT.

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία από την ΕΕ, οι αφίξεις μείον τις αναχωρήσεις, έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 189.000 το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.  «Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται στη Βρετανία είναι η εργασία και υπάρχει μεγάλη αύξηση των ανθρώπων, κυρίως από την ΕΕ, που ψάχνουν εργασία», εξήγεί η Νίκολα Γουάιτ, επικεφαλής του τμήματος Στατιστικής για τη Διεθνή Μετανάστευση.

Οι Συντηρητικοί είχαν δεσμευθεί να περιορίσουν τη μετανάστευση σε κάτω από 100.000. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο αριθμός των νέων αφίξεων μεταναστών στη χώρα από την Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται, κυρίως λόγω των καλύτερων προοπτικών εργασίας. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να περιορίσει τη μετανάστευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, με πολλούς ψηφοφόρους να κατηγορούν τους κανόνες περί ελευθερίας μετακίνησης στο εσωτερικό της ΕΕ για την αύξηση των μεταναστών στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να λύσει το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, όμως χρειάζεται πρώτα τη συμφωνία του μπλοκ για τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί. «Αν εξαρτιόταν από εμάς, θα είχαμε λύσει το θέμα σε μήνες, όμως πρέπει να συμφωνήσει και η ΕΕ», εξήγησε ο Ντέιβις. Η ΕΕ είχε απορρίψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το αίτημα των Βρετανών βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Brexit για μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με τα αμοιβαία δικαιώματα διαμονής για τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους μετανάστες, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.