Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν οι νέες δορυφορικές φωτογραφίες από τις φυλακές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η Πιονγιάνγκ όχι μόνο τις διατηρεί, αλλά τις επεκτείνει.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, στα κολαστήρια που έχει κατασκευάσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν για τους αντιπάλους του, υπάρχουν από ηλεκτρικές περιφράξεις μέχρι... τεράστια κρεματόρια.

Σύμφωνα μάλιστα με την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα (HRNK), μιας ΜΚΟ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το διαβόητο «στρατόπεδο 25» διπλασιάστηκε σε μέγεθος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μάλιστα, το ίδιο αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες, που περιλαμβάνονται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας και ελήφθησαν τον Μάιο και τον Αύγουστο. 

Σημειώνεται πως στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την έκθεση του ΟΗΕ, προστέθηκαν έξι νέα φυλάκια κι αναβαθμίστηκε ένα κτίριο, που χρησιμοποιείται, όπως καταγγέλλεται, ως κρεματόριο. Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με φωτογραφίες του περασμένου Μαϊου της Google Earth, που δείχνουν ανθρώπους να θερίζουν σπαρτά εντός της περιμέτρου των φυλακών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Από την ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών, επιβεβαιώνεται πως το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα ευρύ δίκτυο παράνομων φυλακών, ώστε να εκβιάζει, να ελέγχει και να τιμωρεί τον πληθυσμό της χώρας», δήλωσε το στέλεχος της HRNK, Γκρεγκ Σκαρλατόιου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πολιτικοί κρατούμενοι υποβάλλονται σε «απερίγραπτες ωμότητες», όπως «συστηματική λιμοκτονία, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και βιασμούς», ενώ εκτιμάται ότι εκεί τις περασμένες πέντε δεκαετίες άφησαν την πνοή τους «εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πιόνγιανγκ αρνείται την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις στις πολιτικές φυλακές της Βόρειας Κορέας το 2014 κρατούντο περίπου 80.000-120.000 αντιφρονούντες.

«Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί δεν έχουν καταδικαστεί, δεν έχουν περάσει από δίκη. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν γιατί τους έκλεισαν εκεί», πρόσθεσε ο Σκαρλατόιου και επισημαίνει:

Τα κρατητήρια κοντά στη μεθόριο με την Κίνα έχουν κλείσει, ενώ οι εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν επεκταθεί.

«Και το πιο σημαντικό: χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη μεταφορά τους απ' τα σύνορα στο εσωτερικό», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η επιτροπή του ΟΗΕ που διενήργησε την έρευνα προειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν έχει παραπεμφθεί στο ΔΠΔ και οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες εστιάζονται κυρίως στις προσπάθειες της Πιονγιάνγκ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.