Το Κογκρέσο της Κολομβίας ενέκρινε οριστικά την αναθεωρημένη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στο κολομβιανό κράτος και την οργάνωση Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), δίνοντας τέλος σε μια ένοπλη διαμάχη 52 ετών.

Το κάτω σώμα του Κογκρέσου (Βουλή) ενέκρινε τη συμφωνία, μία ημέρα αφού το άνω σώμα (Γερουσία) είχε πράξει το ίδιο, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Στόχος της συμφωνίας είναι η παράδοση των όπλων από πλευράς των FARC και η μετατροπή τους σε πολιτική οργάνωση, μετά από μία διαμάχη μισού αιώνα η οποία κόστισε τη ζωή σε 260.000 ανθρώπους.Η πρώτη μορφή της συμφωνίας ειρήνευσης είχε απορριφθεί με οριακή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα, ωστόσο η αναθεωρημένη μορφή της δεν απαιτείται να τεθεί και πάλι στη λαϊκή κρίση.

Ο πρόεδρος της Kολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος καλωσόρισε την «ιστορική υποστήριξη» του Κογκρέσου σε μια συμφωνία η οποία θα έχει ως κατάληξη την έξοδο χιλιάδων ανταρτών από τη ζούγκλα και την κατάθεση των όπλων τους, με σταδιακή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.Οι αντάρτες πλέον θα πρέπει να μεταφερθούν σε «μεταβατικές ζώνες» μέσα στους επόμενους έξι μήνες, να καταθέσουν τα όπλα και να δημιουργήσουν πολιτικό κόμμα.

Ο στρατός της Κολομβίας θα καταλάβει το έδαφος που κατείχαν προηγούμενως οι FARC, προκειμένου οι έμποροι ναρκωτικών να μην εκμεταλλευθούν το κενό για να στήσουν εργαστήρια επεξεργασίας απαγορευμένων ουσιών.Οι αντίπαλοι της συμφωνίας, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε, θεωρούν τη συμφωνία «ιδιαίτερα επιεική» για τα ηγετικά στελέχη των FARC.