«Στενό κορσέ» έβαλε σήμερα το βουλγαρικό Κοινοβούλιο στα δημόσια οικονομικά και στην οικονομική πολιτική της Βουλγαρίας με τη νομοθετική επικύρωση του περιορισμού βασικών μακροοικονομικών δεικτών, στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε, με τις ψήφους της πλειοψηφίας και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, ως ανώτερο όριο το 2% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ), στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, καθώς και περιορισμό των εξόδων του δημοσίου μέχρι το "πλαφόν" του 40% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία για την έγκριση του νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος -- όπως είπε -- θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της εικόνας της Βουλγαρίας στους Ευρωπαίους εταίρους και στους ξένους επενδυτές ως χώρα με σαφή, διαφανή και προβλέψιμη οικονομική πολιτική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς "Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων" (ΕΔΔ) Μάρτιν Ντιμίτροφ, χαιρέτησε το μέτρο ως αποτρεπτικό παράγοντα για "ενδεχόμενους πολυποίκιλους μπελάδες στην εθνική οικονομία" και υποτιθέμενων "αλόγιστων σπαταλών του εθνικού πλούτου εκ μέρους μελλοντικών αριστερών κυβερνήσεων".

Η Βουλγαρία δημιουργεί προηγούμενο δια της έγκρισης παρόμοιων πρωτόγνωρων οικονομικών μέτρων, σχολίασε πάντως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Γκεόργκι Πίρινσκι. Ο δε συνάδελφός του βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος, Ρούμεν Οβτσάροφ, πρόσθεσε, ότι "το μοναδικό πρακτικό όφελος από τα νέα μέτρα θα είναι να χρησιμεύουν ως άλλοθι σε κάθε επόμενη κυβέρνηση, όταν θα εξηγεί στην κοινή γνώμη γιατί δεν μπορεί - ή δεν θέλει - να εφαρμόσει το ένα ή το άλλο οικονομικό μέτρο", κατά τα λόγια του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας.