current views are: 10

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:36

Τέλος εποχής για τον Ολάντ – Οι λόγοι που δεν θα είναι υποψήφιος

Υποκλινόμενος στη βέβαιη ήττα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας. 

Δημοσίευση 07:36’

Υποκλινόμενος στη βέβαιη ήττα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας. 

Υποκλινόμενος στη βέβαιη ήττα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της “Καθημερινής”. 

Φέροντας εμφανώς στη φωνή του το βάρος της μεγάλης απόφασης, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμα από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας. 

Ο Ολάντ δήλωσε χαρακτηριστικά χθες:

Έχω συναίσθηση πόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα εγχείρημα που δεν θα συσπείρωνε τον κόσμο. Αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος. Περισσότερο από τον οποιονδήποτε, μετράω το βάρος της περιόδου που έρχεται. Ως Σοσιαλιστής, δεν μπορώ να δεχθώ τη διάλυση της αριστεράς, γιατί θα χανόταν κάθε ελπίδα απέναντι στον συντηρητισμό και ακόμη χειρότερα, τον εξτρεμισμό

Η απόσυρση του Ολάντ ξεκαθαρίζει το τοπίο στη μάχη για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, που αναμένεται να εξελιχθεί σε αρχετυπική σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υποψήφιο της αριστερής  πτέρυγας, Αρνό Μοντεμπούρ.

Χαμηλή δημοτικότητα

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η απόφαση του Ολάντ είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, το ίδιο όμως θα μπορούσε να ειπωθεί και για τη δημοτικότητά του, η οποία, μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης, βρισκόταν σε ασύλληπτα χαμηλά επίπεδα.

Αναγνωρίζοντας ότι το παιχνίδι είναι χαμένο, ο Γάλλος πρόεδρος προτίμησε να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια, παρά να δώσει μια μάχη εξευτελιστική για τον ίδιο και διαλυτική για την παράταξή του.

«Ήταν μια θαρραλέα απόφαση και την πήρε», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εκτός των δομών του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχεται, με διαύγεια πνεύματος, ότι η παταγώδης αποτυχία του δεν του επιτρέπει να προχωρήσει περισσότερο», δήλωσε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Ως άμεση συνέπεια της χθεσινής εξέλιξης αναλυτές αναμένουν, τις επόμενες ημέρες, παραίτηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, προκειμένου να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η ανοικτή υπονόμευση του Ολάντ από τον Βαλς τις τελευταίες δύο εβδομάδες θεωρείται ότι επέσπευσε την απόσυρσή του, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ούτε καν τα παιδιά του Φρανσουά Ολάντ δεν στήριζαν μια νέα υποψηφιότητα.

Τον Οκτώβριο, η κυκλοφορία του βιβλίου «Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να το λέει αυτό», στο οποίο περιέχονται υπερβολικά ειλικρινείς δηλώσεις του Ολάντ για τους πάντες και τα πάντα, είχε κλονίσει τα λιγοστά στηρίγματα που είχαν απομείνει στον Γάλλο πρόεδρο.

Απολογισμός

Ο Φρανσουά Ολάντ αφιέρωσε τα πρώτα οκτώ λεπτά του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του σε έναν απολογισμό της θητείας του, αναγνωρίζοντας ότι η ανεργία δεν μειώθηκε με τους ρυθμούς που θα επιθυμούσε. Παλαιότερα, είχε αναγορεύσει τη μείωση της ανεργίας στο τέλος της θητείας του σε κριτήριο μιας νέας υποψηφιότητας, όμως τελικά το πολιτικό κλίμα σε βάρος του υπήρξε τόσο συντριπτικό, ώστε οι αριθμοί να μην παίζουν κανένα ρόλο.

Ο Νικολά Σαρκοζί

Η αποχώρηση του Ολάντ συμπίπτει με τον αποκλεισμό του άλλου πρώην προέδρου, του Νικολά Σαρκοζί, από την κούρσα για το χρίσμα της Κεντροδεξιάς. «Είναι σημάδι της κόπωσης στη γαλλική πολιτική σκηνή», δήλωσε ο υπ’ αριθμόν 2 του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό. «Δεν θα είχε νόημα να αντικατασταθούν από τα alter ego τους» προσέθεσε, αναφερόμενος στους Μανουέλ Βαλς και Φρανσουά Φιγιόν, που έχουν διατελέσει αντιστοίχως πρωθυπουργοί επί προεδρίας Ολάντ και Σαρκοζί.

Πλήγμα για την Ελλάδα

Πλήγμα για την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να μην είναι υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου. Ο ίδιος στο διάγγελμά του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη χώρα μας, λέγοντας ότι χάρη «στις προσπάθειές του παρέμεινε στο ευρώ, αλλιώς η Ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει». Το γεγονός ότι πλέον έγινε και αυτός «κουτσή πάπια» περιορίζει, όπως εκτιμάται, τα όποια περιθώρια παρέμβασής του στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε σταθερός σύμμαχος της Αθήνας και του κ. Τσίπρα το 2015 και έπαιξε σημαντικό ρόλο τη δραματική νύχτα της 12ης Ιουλίου. Αργότερα είχε εξομολογηθεί ότι αν αποχωρούσε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αναφερόμενος σε κείνη τη νύχτα είχε πει ότι προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα και στους άλλους ηγέτες της Ε.Ε., για το ποια θα ήταν η επόμενη χώρα που θα ακολουθούσε την Ελλάδα.

 


σχετικα αρθρα