Αρχίζουν και πάλι τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη χθεσινή απεμπλοκή η οποία ήρθε μετά το δείπνο, στο οποίο παρακάθισαν οι δύο ηγέτες. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση τους στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, με κατάθεση χαρτών δύο μέρες μετά και έναρξη διεθνούς Συνόδου για την Κύπρο, με συμμετοχή των εγγυητριών και άλλων μερών, 

Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συνάντηση της Δευτέρας θα γίνει στις 9:30 το πρωί και οι εντατικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιούνται μέρα παρά μέρα μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, οπότε οι ηγέτες θα συναντηθούν στην Γενεύη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα, θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο, προς συζήτηση των καταιγιστικών εξελίξεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, «οι δύο ηγέτες αξιολόγησαν την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα. Οι ηγέτες αποφάσισαν να επιστρέψουν αμέσως στη διαπραγμάτευση και έχουν δώσει οδηγίες στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους ούτως ώστε να πετύχουν περαιτέρω πρόοδο σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα κατά τρόπο αλληλεξαρτώμενο. Οι ηγέτες θα συναντώνται επίσης όποτε χρειαστεί. Έχουν αποφασίσει ακόμα πως, δεδομένης της από κοινού αποφασιστικότητάς τους να φτάσουν σε συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017. Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν ο καθένας τον δικό του χάρτη. Από τις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί Σύνοδος για την Κύπρο με την επιπρόσθετη παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων. Θα προσκληθούν αναλόγως της ανάγκης και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη».

Αναστασιάδης: Εντατικοποίηση του διαλόγου αμέσως

Μιλώντας κατά την επιστοφή του στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι επαναρχίζουν άμεσα οι συνομιλίες για το Κυπριακό  με εντατικοποιημένη τη μορφή επί όλων των κεφαλαίων με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση. 

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή στη Λευκωσία στην παρουσία της ίδιας καθώς και των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ανασκοπήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών και έγινε αυτοκριτική για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αποφασίστηκε, ύστερα από μια δημιουργική διαβούλευση, να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες.

“Στις 9 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 9, 10 και 11 θα δούμε οτιδήποτε εναπομένει που στο μεσοδιάστημα δεν θα καλυφθεί, στις 11 του μηνός (Γενάρη) θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και 12 θα συγκληθεί διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται”, είπε ο ΠτΔ.

Σε ερώτηση τι θα μεσολαβήσει από τώρα ως τις 9 του Γενάρη, απάντησε ότι “μεσολαβεί εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών έτσι ώστε να καλύψουμε κενά τα οποία υπάρχουν,διαφωνίες που υπάρχουν, συζήτηση εφ` όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση έτσι ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει είτε σε κατευχήν επιτυχία είτε αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει”.

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της πλευράς μας και από ότι εχει διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη.

Σε ερώτηση για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην πολυμερή και αν θα αποφασιστεί στην Γενεύη ή όχι, παρέπεμψε στην ανακοίνωση των ΗΕ, λέγοντας ότι και στη δήλωση αυτή αλλά και στα όσα ο ίδιος ανέφερε “μιλούμε για πολυμερή διάσκεψη”.

Σε άλλη ερώτηση τι γίνεται στις 12 του Γενάρη αν δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν τα θέματα που εκκρεμούν απάντησε ότι “δεν θα οδηγηθούμε αντιλαμβάνεστε στην επιθυμητή λύσ用.

“Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στην συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης θα ολοκληρώσουμε κατ` ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες”,ανέφερε.