Αυτό που κυκλοφορούσε σαν σκέψη, τελικά φαίνεται πως πραγματοποιείται καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως θα τοποθετήσει στη θέση του υπουργού Άμυνας έναν σκληροτράχηλο στρατηγό, τον Τζέιμς Ματίς, ο οποίος πέρασε από το Γενικό Επιτελείο, έχει ισχυρή συμπαράσταση στο κογκρέσο και είναι διαβόητος για τα πεπραγμένα του κατά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Τραμπ έκανε την εν λόγω ανακοίνωση κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των υποστηρικτών του στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, τονίζοντας πως ο Ματίς «είναι ο καλύτερος που έχουμε», ενώ διευκρίνισε πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.  Μάλιστα ο Τραμπ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας σύγκριση του νέου υπουργού Άμυνας με τον θρυλικό αμερικανό στρατηγό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τον, Τζορτζ Πάτον.

Ο απόστρατος στρατηγός είναι γνωστός πολέμιος της πολιτικής της διακυβέρνησης Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, ιδίως όσον αφορά τα πεπραγμένα στο Ιράν. «Η μοναδική και διαρκή απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι το Ιράν», είχε πει παλαιότερα ο νέος υπουργός Άμυνας.

Ποιος είναι ο «Mad Dog»

Με 44 χρόνια υπηρεσίας, ο Ματίς ήταν επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003.

Είναι γνωστός ως «Mad Dog» («Τρελό Σκυλί») και ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, το 2004 στο Ιράκ, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.

Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν δήλωσε «ότι έχει πλάκα να πυροβολείς κάποιους ανθρώπους».