Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βαρσοβία έπειτα από έκκληση του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κοινωνικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, μία ημέρα προτού η Πολωνία αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το συνδικάτο μας ζητεί κυρίως την αύξηση του κατώτερου μισθού (που αυτή τη στιγμή είναι 350 ευρώ), την προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα και τη διευρυμένη πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια», δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πιοτρ Ντούντα.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πιλσούντσκι στο κέντρο της πόλης, παρακολούθησαν μία συναυλία προτού κατευθυνθούν προς την έδρα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.

Ένα μεγάλο μπαλόνι στο οποίο είχαν γράψει το σύνθημα "Εσείς κάνετε πολιτική, εμείς ζούμε στη μιζέρια", πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν "ξέρουμε ότι λέτε ψέματα" απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση.

Το συνδικάτο Αλληλεγγύη θέλει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στην Πολωνία και το οποίο ξεπερνά το 12% του ενεργού πληθυσμού.

«Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ότι η Πολωνία είναι μία χώρα με προβλήματα κοινωνικής ανισότητας, υψηλές τιμές, χαμηλούς μισθούς και μεγάλη ανεργία στους νέους», αναφέρει το συνδικάτο στον ιστότοπό του.