current views are: 5

4 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:34

Στις κάλπες και η Αυστρία: Θα είναι ο Χόφερ ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος της Ευρώπης;

Κρίσιμες εκλογές διεξάγονται σήμερα και στην Αυστρία, εκτός από το δημοψήφισμα της Ιταλίας.

Δημοσίευση 08:34’

Κρίσιμες εκλογές διεξάγονται σήμερα και στην Αυστρία, εκτός από το δημοψήφισμα της Ιταλίας.

Κρίσιμες εκλογές διεξάγονται σήμερα και στην Αυστρία, εκτός από το δημοψήφισμα της Ιταλίας.

Περί τους 6,4 εκατ. αυστριακοί πολίτες θα συρρεύσουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, για να εκλέξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας τους, σε έναν επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε περίπτωση καθοριστικό, καθώς από την έκβασή τους κρίνεται εάν η Αυστρία θα είναι στο μέλλον η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από ένα ακροδεξιό κόμμα, τον Νόρμπερτ Χόφερ. Απέναντι στον ακροδεξιό υποψήφιο βρίσκεται ο Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, που προέρχεται από τους Πράσινους. 

Μία αναμέτρηση που είχε διεξαχθεί και ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος των δύο υποψηφίων. Σε περίπτωση επικράτησης του Χόφερ, η Ευρώπη θα κινηθεί ακόμη περισσότερο προς τα άκρα δεξιά. Παρότι ο υποψήφιος της ακροδεξιάς έχει σταματήσει τη ρητορική του περί αποχώρησης της Αυστρίας από την ΕΕ, σίγουρα θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση του στο προσφυγικό [αυξάνοντας τους πονοκεφάλους της Αθήνας, καθώς υπενθυμίζεται πως η Αυστρία ήταν μία από τις χώρες που πίεσαν να κλείσει ο Βαλκανικός Διάδρομος]. Παρότι ο ρόλος του Προέδρου είναι εθιμοτυπικός αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή νίκη του Χόφερ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, απ όπου το ακροδεξιό κόμμα ενδεχομένως να αποκομίσει κέρδη. Σε σημειολογικό επίπεδο ωστόσο, θα αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την επάνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Ο μακρύς προεκλογικός αγώνας, η εκλογική κόπωση γενικά και η δυσμενής ημερομηνία διεξαγωγής του -σχεδόν παραμονές Χριστουγέννων και σίγουρα μέσα στη δίνη των γιορταστικών προετοιμασιών που στην Αυστρία αρχίζουν εβδομάδες νωρίτερα- επηρεάζουν το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο αναμένεται να είναι χαμηλότερο από εκείνο στον προηγούμενο δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαΐου κατά τον οποίο είχε ανέλθει στο 72,65%.

Το ποιος θα βρεθεί για τα επόμενα έξι χρόνια στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας, εκείνο του ομοσπονδιακού προέδρου της, θα είναι σαφές πιθανόν μόνο το απόγευμα της Δευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, καθώς ο σημερινός επαναληπτικός γύρος των εκλογών δεν αναμένεται να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ίσως και τις 700.000 και των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί.

Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν σήμερα στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν πρώτα αποτελέσματα από καταμετρημένες ψήφους, ενώ για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.


σχετικα αρθρα