current views are: 7

5 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση00:35

Ρέντσι: «Έχασα, παραιτούμαι» – Η επόμενη μέρα στην Ιταλία μετά το συντριπτικό «Όχι»

Συντριπτική ήταν η επικράτηση του OXI με ποσοστό που πλησιάζει το 60%, στο δημοψήφισμα για την ιταλική Συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε με διάγγελμά του την ευθύνη της ήττας

Δημοσίευση 00:35’

Συντριπτική ήταν η επικράτηση του OXI με ποσοστό που πλησιάζει το 60%, στο δημοψήφισμα για την ιταλική Συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε με διάγγελμά του την ευθύνη της ήττας

Συντριπτική ήταν η επικράτηση του OXI με ποσοστό που πλησιάζει το 60%, στο δημοψήφισμα για την ιταλική Συνταγματική αναθεώρηση. Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε με διάγγελμά του την ευθύνη της ήττας, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα συγκαλέσει τη συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε.

Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία μετά το συντριπτικό Όχι είναι επί της ουσίας τρία.

1. Παραμονή του Ρέντσι στην εξουσία

Θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία είτε με μια… νέα, η οποία θα περιλαμβάνει και το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του γνωστού και μη εξαιρετέου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βέβαια, η ηχηρή ήττα του Ναι που στήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνει την παραμονή του πολύ δύσκολη.

2. Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Αυτό ίσως είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, με τη στήριξη της υπάρχουσας ή διευρυμένης πλειοψηφίας. Ήδη άλλωστε ακούγονται πιθανά ονόματα διαδόχων του Ρέντσι, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2017 και την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει μέχρι να λήξει η θητεία της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2018.

3. Άμεση διάλυση της Βουλής

Ίσως το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξασφαλίζει πως το κυβερνών κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η αποτυχία της Συνταγματικής αναθεώρησης (το θέμα του δημοψηφίσματος) σημαίνει για τη Γερουσία πως διατηρείται το αναλογικό σύστημα και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχεδόν αδύνατη.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Το αποτέλεσμα «κλείδωσε» το πρωί της Δευτέρας με το «ΟΧΙ» να συγκεντρώνει 59.11% έναντι 40,89% του «ΝΑΙ» (εντός Ιταλίας)

Το τελικό αποτέλεσμα της ψήφου των Ιταλών του εξωτερικού

Το διάγγελμα της ήττας

Ο Ματέο Ρέντσι έχοντας επίγνωση της κατάστασης ,εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει πριν το δημοψήφισμα, ανακοινώνοντας από το Palazzo Chigi την παραίτηση του και αναλαμβάνοντας την ευθύνη του αποτελέσματος.

«Απόλυτα καθαρό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η νίκη του όχι είναι εντυπωσιακά εμφανής, υποστήριξε μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα  ο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει ξεκάθαρες προτάσεις από εδώ και πέρα.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ. «Θα πάω στο Μέγαρο Κιρινάλε και θα καταθέσω την παραίτησή μου», πρόσθεσε.


Matteo Renzi si dimette: il discorso in diretta. από byoblu

Αναλυτικά:

«Ήταν μια γιορτή της Δημοκρατίας, η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Είμαι περήφανος χάριν στο γεγονός ότι δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν για το σύνταγμα. Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και πιστεύει στην πολιτική. Το «ΟΧΙ» κέρδισε ξεκάθαρα. Να συγχαρώ όσους ηγήθηκαν του «ΟΧΙ». Αυτό το στρατόπεδο αναλαμβάνει ευθύνες. Πρέπει να κάνουν πρόταση αναθεώρησης του εκλογικού νόμου. Στους φίλους του «ΝΑΙ» που μοιράστηκαν μαζί μου τις συγκινήσεις, να στείλω μια αγκαλιά, να σας ευχαριστήσω έναν προς έναν. Δώσαμε μια ευκαιρία αλλαγής, αλλά δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Κερδίσαμε εκατομμύρια ψήφων, αλλά όχι αρκετές. Γι αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας. Εγώ έχασα, όχι το «ΝΑΙ«». Όποιος μάχεται για μια ιδέα, δεν μπορεί να χάσει. Προσπαθήσατε ενάντια στον λαϊκισμό, χτυπήσατε τις πόρτες των πολιτών, δεν ζητούσατε απλά δίνατε. Να νιώθετε ικανοποιημένοι. Υπάρχει απογοήτευση, αλλά να νιώθετε περήφανοι. 
Το να κάνεις πολιτική ενάντια σε κάποιον είναι εύκολο. Να κάνεις για κάτι, είναι δύσκολο. Μπορεί να χάσει κανείς ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν χάνουμε την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χάρας. 

Εγώ προσωπικά έχασα. Έχασα και το λέω δυνατά, αν και με δυσκολία, γιατί δεν είμαι μηχανή. Δεν κατάφερα να σας οδηγήσω στη νίκη, αν και έκανα ότι μπορούσα. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα σύστημα που η δημόσια πολιτική να μην αλλάζει. Πιστεύω στη Δημοκρατία, γι αυτό και όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί απλά να πέσει για ύπνο, περιμένοντας το ξημέρωμα. Δεν κλείνει τα μάτια. Βίωσα καταπληκτικές στιγμές σ’ αυτό το Μέγαρο. Η σημερινή Δημοκρατία βασίζεται σε κοινοβουλευτικό σύστημα, θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα, να μειώσουμε το κόστος. Δεν μετανιώνουμε. Όταν κερδίζει η Δημοκρατία, ακόμα και με το «ΟΧΙ», καταγράφει την αποφασιστικότητά μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε τους ηγέτες, που μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους όμως εγώ δεν μπορώ.

Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα δώσω την παραίτησή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα. Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ».

Παραίτηση «τώρα»

Οι «φωνές» των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να ηχήσουν , ζητώντας «εδώ και τώρα» την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού.

Από τους πρώτους που απαίτησαν την παραίτηση Ρέντσι ήταν ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον Ρέντσι να παραιτηθεί μέσα στα επόμενα λεπτά, αφού διαφαίνεται η ήττα του στο δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων». Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Ρενάτο Μπρουνέτα του Φόρτσα Ιτάλια, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, επίσης κάλεσε για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Internazionale, το Δημοκρατικό Κόμμα θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. «Η Ιταλοί αποκήρυξαν την Ε.Ε. και το Ρέντσι. Πρέπει να ακούσουμε αυτή τη δίψα για ελευθερία των λαών και προστασία», έγραψε στο λογαριασμό της στο Τwitter.

Ανακάμπτει σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ανακάμπτει σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου, από τα χαμηλά δύο ετών που βρέθηκε, μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών, έως και τα 1,0506 δολάρια.

Αυτή την ώρα σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,0657 δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσει το προηγούμενο διάστημα το δυσμενές αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Το ευρώ βρίσκεται στα 121,513 γεν (+0,38%), στο 0,8366 με τη στερλίνα (-0,16%) και στο 1,0785 με το ελβετικό φράγκο (+0,13%).

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,50% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 114,075 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05% και διαμορφώνεται στα 1,2733 δολάρια.

Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena αντέστρεψε τις αρχικές της απώλειες καταγράφοντας στις 10:40 ώρα Ελλάδας κέρδη 1,5%. Ο ιταλικός δείκτης των μετοχών blue chip FTSE MIB σημείωσε άνοδο κατά 0,2%, αντιστρέφοντας την αρχική του πτώση.

 


σχετικα αρθρα