current views are: 8

7 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:02

TIME: Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς – Γιατί τον επέλεξε το περιοδικό

Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχρισε πρόσωπο της χρονιάς για το 2016 το αμερικανικό περιοδικό TIME, αποκαλώντας τον «πρόεδρο των διχασμένων πολιτειών της Αμερικής». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του περιοδικού δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει η συνυποψήφιά του για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και στην τρίτη οι χάκερς. 

Δημοσίευση 15:02’

Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχρισε πρόσωπο της χρονιάς για το 2016 το αμερικανικό περιοδικό TIME, αποκαλώντας τον «πρόεδρο των διχασμένων πολιτειών της Αμερικής». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του περιοδικού δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει η συνυποψήφιά του για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και στην τρίτη οι χάκερς. 

Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχρισε πρόσωπο της χρονιάς για το 2016 το αμερικανικό περιοδικό TIME, αποκαλώντας τον «πρόεδρο των διχασμένων πολιτειών της Αμερικής». Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή του περιοδικού δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στις ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση της λίστας φιγουράρει η συνυποψήφιά του για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και στην τρίτη οι χάκερς

«Στις ΗΠΑ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη» ανέφερε στον πρόλογο του το τηλεοπτικό δίκτυο NBC για το σχετικό ρεπορτάζ. 

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, σημαίνει πολλά», δήλωσε ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην εκπομπή ‘Today’ του NBC λίγο μετά την ανακοίνωση του περιοδικού.

Ανάμεσα στους υποψήφιους της λίστας του αμερικανικού περιοδικού, που άφησε πίσω του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο αμφιλεγόμενος βρετανός πολιτικός, πρώην αρχηγός του Kόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του Brexit, ο Τζούλιαν Ασάνζ, το απερχόμενο προεδρικό ζευγάρι Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, ο Μπέρνι Σάντερς, ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το εξώφυλλο του Δεκεμβρίου και του Οκτωβρίου (πριν τις εκλογές)

Υπενθυμίζεται το 2015 το TIME είχε ανακηρύξει πρόσωπο της χρονιάς τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πέρυσι είχε επικρατήσει επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, μία ημέρα πριν, το αμερικανικό περιοδικό ανακοίνωσε το πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το κοινό. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος κέρδισε με ποσοστό 19%.

TIME: Γιατί επιλέξαμε τον Τραμπ 

Σε ένα μακροσκελές άρθρο του, το TIME εξηγεί τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόσωπο του 2016.

«Αυτή είναι η 90στη φορά που ονοματίζουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για καλό ή για κακό, στα γεγονότα της χρονιάς. Οπότε τι είναι φέτος: Για καλό ή για κακό; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πόσο βαθιά η χώρα διχάζεται για την απάντηση», σημειώνει αρχικά η Nancy Gibbs που υπογράφει το σχετικό άρθρο.

«Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το μέγεθος του διχασμού. Αυτός ο βαρόνος των ακινήτων και ιδιοκτήτης καζίνο έγινε αστέρας της ριάλιτι τηλεόρασης και προβοκάτορας -δεν πέρασε ούτε μια μέρα σε δημόσιο αξίωμα, ποτέ δεν ανέλαβε ένα χρέος για συμφέρον εκτός του δικού του- σήμερα επιβλέπει τα ερείπια που καπνίζουν ενός τεράστιου πολιτικού οικοδομήματος που κάποτε φιλοξενούσε κόμματα, ειδικούς, δωρητές, δημοσκόπους, όλους εκείνους που δεν τον είδαν να έρχεται ούτε και τον πήραν σοβαρά. Πέρα από αυτόν τον υπολογισμό, ο Τραμπ είναι έτοιμος να προεδρεύσει, για καλό ή για κακό», προσθέτει.

Επιπλέον, η αρθρογράφος εξηγεί ότι όσοι πιστεύουν ότι είναι για καλό, η νίκη του Τραμπ αντιπροσωπεύει την εν πολλοίς καθυστερημένη δυσαρέσκεια σε μια εδραιωμένη και αλαζονική κυβερνώσα τάξη. Όσοι το βλέπουν για κακό, η καταστροφή φτάνει σε μια πολιτική δηλητηριασμένη από ρατσισμό, σεξισμό, πρωτογονισμό. «Στους πιστούς του, φέρνει αλλαγή πλατιά, βαθιά, ιστορική. Στους επικριτές του, εμπνέει το φόβο τόσο για το τι θα κάνει όσο και για όσα μπορεί να γίνουν στο όνομά του», γράφει η Gibbs.

«Ο Τραμπ απηχεί το λαϊκίστικό παρελθόν ιστορικών προσώπων. Η επίθεση του Τραμπ στην λογική και την αλήθεια, αντί να τον πληγώνει, τον καθιστά ισχυρότερο. Η απήχησή του διέλυσε τα όρια των κομμάτων και κατέστρεψε τις δύο βασιλεύουσες δυναστείες της αμερικανικής πολιτικής» σημειώνεται ακόμη.

«Αυτό θα είναι και το επόμενο τεστ. Το 2016 ήταν ο χρόνος της έγερσής του. Το 2017 θα είναι η χρονιά της κυβέρνησής του και όπως όλοι οι νεο-εκλεγέντες ηγέτες, έχει την ευκαιρία να τηρήσει τις υποσχέσεις του», επισημαίνει το περιοδικό και αναφέρει:

Οι υποστηρικτές του και οι επικριτές του θα ανακαλύψουν μαζί πόσα από αυτά που είπε, ο ίδιος τα πιστεύει πραγματικά.

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία και πως η αλήθεια είναι τόσο ισχυρή όσο η εμπιστοσύνη σε αυτούς που την εκφέρουν, επειδή ενδυνάμωσε ένα κρυμμένο εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο την οργή τους και τους φόβους τους και επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας αυτήν του χτες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι για το TIME, το “Πρόσωπο της Χρονιάς” του 2016».


σχετικα αρθρα