Επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύεται από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) επιβεβαιώνει ότι οι Νεπαλέζοι κυανόκρανοι του ΟΗΕ ευθύνονται για τη χολέρα που προκάλεσε την επιδημία από την οποία έχασαν τη ζωή τους 5.500 άνθρωποι στην Αϊτή.
Η έρευνα αυτή, που έγινε από μια ομάδα Γάλλων γιατρών, δημοσιεύεται στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases του CDC. Είναι η πρώτη φορά που η επιδημία συνδέεται ευθέως με την άφιξη των Νεπαλέζων κυανόκρανων στην πόλη Μιρεμπαλέ. Οι Αϊτινοί είχαν κατηγορήσει τους κυανόκρανους και μάλιστα με αφορμή την επιδημία έγιναν και αιματηρά επεισόδια με στόχο τους στρατιώτες του ΟΗΕ στην Αϊτή.

"Υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ του χρόνου και του τόπου άφιξης του τάγματος των στρατιωτών από το Νεπάλ -- οι οποίοι προέρχονταν από μια περιοχή (του Νεπάλ) όπου υπήρχε επιδημία χολέρας -- και των πρώτων κρουσμάτων στη Μέιγ, λίγες ημέρες αργότερα", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Επισημαίνουν επίσης ότι είναι απίθανο να προήλθε το μικρόβιο από κάποια άλλη πηγή, αφενός επειδή η Μέιγ βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία και αφετέρου επειδή δεν έφτασαν στην περιοχή άλλοι ξένοι.

Η επιδημία διαδόθηκε πολύ γρήγορα επειδή οι Νεπαλέζοι στρατιώτες έριχναν τα λύματα του στρατοπέδου τους στον ποταμό Μέιγ, που είναι παραπόταμος του Αρτιμπονίτ.

"Οι έρευνές μας και οι στατιστικές αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι η διάδοση έγινε ταυτόχρονα σε επτά κοινότητες που βρίσκονται στις όχθες του Αρτιμπονίτ", τονίζουν οι γιατροί.

Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Φαρχάν Χακ, είπε ότι ο Οργανισμός έχει ενημερωθεί τόσο για την έρευνα των Γάλλων γιατρών όσο και για άλλες παρόμοιες και θα μελετήσει "πολύ γρήγορα" τα συμπεράσματα γιατί θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα.